S povišenom masnoćom u krvi ili holesterolom mnogo ljudi se bori u savremenom svijetu zbog brzog načina života, ali i zbog genetske predispozicije. Normalan nivo holesterola je između 4,60 i 6,20 mmol / L.
Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola.
Potrebni sastojci:
– 1 kg limuna;
– 5-6 vezica peršuna;
– 3 l vode;
– 1 kesica sode bikarbone.
Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone. Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena. Peršun zajedno sa stabljikom isjeckati na sitnije komadiće.
Limun zajedno sa korom sitno isjeckati. Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode. Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, 2-3 sata. Kada je skuhano, ocijediti. Trebalo bi od prilike da dobijete 1,5 l sirupa.
Pije se svako jutro, na prazan stomak, mjera 1 puna čašica za rakiju. Mjera je dovoljna za 15 dana, ako se pije svako jutro, prenosi “Balkans press“.