Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranljivijih vrsta zelenog lisnatog povrća.
Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja, koja imaju moćna ljekovita svojstva.
Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuhanom obliku.
Većina više voli da kuha kelj, više nego da ga jede kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća.
Stručnjaci izdvajaju 5 najvažnijih razloga zašto morate da uvrstite kelj u svoju redovnu ishranu:
Pomaže regulaciji holesterola
Konzumacija kelja pospješuje sintezu želudačne kiseline u tijelu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.
Čuva zdravlje kostiju
Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.
Riznica minerala
Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.
Pomaže očuvanju zdravlja očiju
Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.
Bogat je antioksidansima
Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u tijelu, što može da poveća rizik od raka i ubrza proces starenja, piše “Objektiv“.