Ali, ljuske od jaja uvijek završe u kanti za smeće. Međutim, niste ni svjesni kakvu grešku pravite.
Naime, ljuske od jaja sadrže čak 90 odsto kalcijuma- minerala koji čuva naše kosti i daje doprinos cjelokupnog zdravlju. Naravno, nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.
Zdravstvene prednosti
Postoje brojna istraživanja američkog „National Institute of Health“ o prahu od mljevenih ljuski jaja, a rezultati su odlični. Naime, prašak od ljuske jaja imaju brojna pozitivna dejstva na organizam.
Studije su utvrdile da je ljuska od jajeta odlična za kosti, za pravilan rad štitne žlijezde, u liječenju gastritisa, kao i da jača organizam.
Ljuske jajeta sadrže savršen skup idealnih supstanci za liječenje karijesa, te pored kalcijuma ima i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao kod naših zuba.
Ljuske jaja mogu pomoći u liječenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali koji se nalaze u ljuski, mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.
Sadrže dosta kalcijuma, te jačaju kosti. Osim toga, smanjuju holesterol i krvni pritisak.
Pola kašičice mljevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 ml kalcijuma, a to je 90 posto naše potrebe dnevnog unosa.
Nema više zagorjelih šerpi i tiganja
Koliko vam se puta desilo da vam zagori omiljeno jelo? Sigurno vam je i te kako poznata ljutnja koju osjećate u tom momentu. Ali, uz trik sa ljuskama od jaja zagorjela hrana postaje prošlost.
Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj sa zagorelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, te sunđerom izribajte tiganj.
Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku)
Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u mikser. Dodajte malo vode pa uključite mikser. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.
Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke
Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata koji je dobar za biljke. Posušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvajte prah u tegli kako bi vam uvijek bio nadohvat ruke.
Pomiješajte prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće, te stavi na mjesto gdje je potrebno malo đubriva. Ljuske dobro operite, stavite u vrelu vodu i prokuhavajte 10 minuta. Ne koristite ljusku od sirovih jaja.
Prokuhane ljuske osušite, stavite u rernu na 150 stepeni deset minuta. Na kraju ih izblendirajte. Prah čuvajte u frižideru. Dnevno uzimajte 1,5 do tri kašičice.
Evo kako ćete znati da je sigurno jesti ljuske od jaja:
• Ako jaja nisu kuhana, onda kuhajte ljusku barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije.
• Ostavite ljuske da se ohlade te ih sameljite u prah.
• Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.
Domaće sredstvo za čišćenje
Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomiješajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mješavinom možete čistiti zagorjele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge “uporne” naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu, piše “Lijek iz Prirode“.