Ukoliko ste u potrazi za namirnicom koja će vam olakšati plan detoksikacije ovog proljeća, kopriva je najbolji izbor. Ova biljka puna je gvožđa, čisti krv i detoksikuje.
Najbolji način da je konzumirate je u vidu čaja, ali od nje možete pripremiti i veoma ukusnu čorbu. Sve što vam je potrebno je nekoliko namirnica koje već imate u kuhinji i nekoliko stabljika mlade koprive koju možete naći u dvorištu, jer je to samonikla biljka koje sada ima dosta, bere se samo vrh ili na lokalnoj pijaci.
Priprema:
Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocijediti i isjeckati. Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasiran bijeli luk. Spustiti koprive, dodati mlijeko, malo vode, so i biber po ukusu. Kuhati 10 minuta. Služiti toplo.
Lijek protiv anemije
Ova jednostavna biljka vijekovima je poznati narodni lijek za slabokrvnost i prevenciju anemije. Bogatstvo željeza, najvažnijeg elementa u ljudskom organizmu, a kojeg tijelo samo ne proizvodi, razlog je zbog kojeg je kopriva bila neizostavan sastojak svake kućne apoteke. I danas se koristi kao prirodno sredstvo za poboljšanje krvi te bolju cirkulaciju. Bogata je i vitaminom C, koji prirodno podstiče bolju apsorpciju željeza pa se pri njenoj upotrebi ne javljaju uobičajene nuspojave uzimanja dodatne terapije željezom, kao što su mučnina, proliv i bolovi u želucu.
Kopriva je ujedno i prirodni izvor energije i vitalnosti.
Sve poznate dobrobiti koprive:
jača imunitet; smiruje simptome reumatizma i artritisa; pomaže kod menstrualnih bolova i predmenstrualne nadutosti; snižava krvni pritisak i šećer u krvi; pomaže kod glavobolje i nesanice; ublažava bolesti disajnih puteva; eliminiše kožne probleme; suzbija infekcije urinarnog trakta; uništava crijevne parazite; njeguje i jača kosu; podstiče laktaciju, prenosi “Srbija Danas“.