Blagodeti graška su brojne, a jedan od važnih karakteristika (posebno za dame) jeste ta što umanjuju nivo grelina (hormon koji podstiče glad). Takođe, jedna od bitnih stvari jeste ta što se grašak sporo vari, a to vam pomaže da dugo vremena budete siti.
Prednosti proteina su brojne, a pogotovo je važno to što ih tijelo koristi za “hranjenje” važnih organa i hormona u tijelu. Ukoliko unosite manje proteina ili skoro uopšte može se dogoditi da vam imunitet oslabi. Grašak je prepun ovih vlakana, a takođe pomaže i kod regulisanja šećera u krvi, učestalog mokrenja i kod glavobolje.
Vlakna iz graška mogu biti korisna i kod liječenja čira na želudcu, kod problema sa hemoroidima, a može pomoći i kod zdravlja srca i krvnih sudova. Odličan je ukoliko imate probavne tegobe, jer vlakna pomažu u održavanju zdravih bakterija u crevima-što znači da smanjuje nivo loših. Pojedina istraživanja ukazala su da grašak ima antikancerogeno dejstvo, a sve to zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa.