Spoljašnja upotreba
Važno je i da se kost namjesti i da bude u pravom položaju prije nego što se tretira. Pored kaše od gaveza, pravi se melem od gaveza i tinktura od gaveza, piše “Srbija Danas“.
Melem od gaveza je izuzetno dobar za reumatizam, probleme sa kostima, mišićima. Melem može da se pravi od korijena, ali i od listova.
Tinktura se pravi tako što se koren presječe na pola i u njega se doda alkohol. Tinktura se razblažuje prokuhanom vodom i koristi se za tretiranje u slučaju modrica, udaraca, sportskih povreda.
Unutrašnja upotreba
U narodnoj medicini se gavez koristio i za tretiranje čira na dvanaestopalačnom crijevu, jer sadrži alantoin koji podstiče obnavljanje ćelija. Međutim, gavez ima i sastojke koji oštećuju jetru, zbog čega se u slučaju da imate problem sa jetrom ili bilo ko od članova vaše porodice i familije, nemojte ga koristiti.
Melem od gaveza, priprema
250 grama svinjske masti ili putera
25 grama korijena gaveza
25 grama listova i cvetova gaveza
Otopite mast i u nju sipati prvo korijen, pa listove gaveza. Smanji se temperatura i sve se sjedini. Čim čujete zvuk prženja skinite smjesu sa šporeta i miješajte je još dva minuta.