– Sirov krompir je bez dileme zdrav jer je bogat vitaminima i mineralima. Na žalost sadrži i škrob koji čovjek ne može provariti. U stvari mi nemamo enzime koji imaju svinje. Da bi se krompir provario moramo ga skuhati i tako postaje probavljiv, istovremeno se razgrađuje njegov škrob, povisuje mu se glikemijski indeks (GI). Kad se oguli i skuha njegov GI je oko 70. Prerada krompira (npr.pire) podiže GI do 80. Prženi krompir i čips imaju GI 95 i ne mogu se jesti bez rizika od gojaznosti, jer se ulje koje se koristi za prženje može taložiti u masne naslage. S druge strane, kad se skuha u kori, GI krompira može biti 65 (premda je to još uvijek visoko).
Bijeli krompir može imati GI čak 95 jer sadrži vrlo malo vlakana i on je vrlo loš za struk i treba ga po svaku cijenu izbjegavati. Ako baš moraš da jedeš krompir, radi to rijetko i uvijek prvo pojedi vlaknima bogato povrće vrlo niskog GI – napisao je čuveni doktor.