Kada je u pitanju dijeta, ali i neka jela, preporučuje se kiselo mlijeko. Šta je bolje od ove dvije namirnice, objasnio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
– Kiselo mlijeko je prirodni produkt fermentacije, gdje u toku tog procesa smanjuje laktozu sa 7 na 4 odsto, oni koji imaju problem sa laktozom je bolje da konzumiraju kiselo mlijeko – rekao je dr Perišić za “Jutro na Prvoj”.
Ako biramo između jogurta, mlijeka i kiselog mlijeka, broj jedan je kiselo mlijeko.
– Jogurt ima, zbog ukusa i ljepote, šećere koji mogu da eventualno ometaju njegova dobra dejstva, zato jogurt nije dobra zamjena za probiotik – rekao je on.
Perišić naglašava i to da bakterije mliječnog kiselinskog varenja pomažu u slučajevima netolerancije na laktozu, a da su svi ostali korisni efekti jogurta podsticaj probiotske bakterije.
Jogurt nije štetan, samo je ukusniji.
– Modificirali su turski model jogurta, kad pogledate specifikaciju – osam odsto masti i laktoze isto toliko, masti imaju euforijski efekat i zato ljudi vole da piju jogurt, on pruža osjećaj sitosti zbog toga – objasnio je on.
Kiselo mlijeko i jogurt ne mogu da čuvaju imunitet, tvrdi Perišić, već svježe voće i povrće, ali insistira da je kiselo mlijeko “prirodnije” od jogurta.