Veliki unos piletine može utjecati na razvoj problema koji mogu završiti komplikacijama
Piletina se smatra često najboljim mesom jer se od nje može uistinu pripremiti svako jelo.
Iako je poznata kao zdrav izbor i zbog male količine masti, to ne znači da biste je trebali jesti svakodnevno.
Pa, krenimo redom:
Previše piletine
Raznolika prehrana je ključ zdravog života, a isto se odnosi i na piletinu – previše nečega nikako ne može biti dobro, a može voditi i do zdravstvenih problema. Iako nije previše kalorična ipak može dovesti do nakupljanja kilograma, što je svakako loše za zdravlje srca, a ljeti prijeti i trovanje hranom.
Previše proteina
Otprilike bi u danu trebali unositi 35 kompletnog unosa kalorija koji dolaze od proteina. Ali previše proteina u organizmu može značiti i nakupljanje masnoća. To će dakle dovesti do porasta tjelesne težine što može povećati nivo lipida u krvi. Ako svaki dan pojedete velike količine piletine, doprinosite pretjeranom unosu proteina u orgazam, pa pripazite na količinu.
Zdravlje srca
Previše piletine u prehrani može dovesti do povišenog nivoa holesterola, a svi već dobro znamo da je on povezan s bolestima srca i krvnih žila. Indirektno, veliki unos piletine može utjecati na razvoj problema koji mogu završiti komplikacijama.
Poteškoće s održavanjem tjelesne težine
Konzumiranjem prevelikih količina proteina životinjskog porijekla, poput onih iz piletine, možete otežati održavanje idealne težine ili imati problema s nakupljanjem kilograma.
Prema pisanju magazina “The Huffington Post,” osobe koje mogu bez mesa u prehrani, poput vegana, često imaju niži indeks tjelesne mase od osoba koje jedu meso svaki dan.
Veće šanse za trovanjem hranom
Pripremanje piletine može biti i ne tako lagan zadatak. Ako meso niste do kraja pripremili, ili je povrće došlo u kontakt sa svježim mesom, ili ste pak ostavili to isto obrađeno meso da leži na suncu, velike su šanse da se možete otrovati hranom. Radi se o bakterijama koje se nalaze u sirovom mesu, poput salmonele, a one su opasne kada je u pitanju ljudsko zdravlje mogu dovesti do ozbiljnih problema. Stariji ljudi, trudnice i djeca bi posebno trebali izbjegavati ovakve sirove namirnice.
Veće šanse da dođe do otpornosti na lijekove
Uobičajena je praksa među uzgajivačima peradi da im daju i antibiotike, a kada čovjek jede to meso, može se stvoriti otpornost na njih. Naravno, to je rizična situacija ako se borite s infekcijom i antibiotici su od velike pomoći.