Tinktura od đumbira koju možete sami da napravite veoma je moćna u detoksikaciji, ublažavanju infekcije digestivnog trakta i gornjih disajnih puteva. Ova tinktura može da potraje godinama, ima veoma dug rok trajanja, piše “Srbija Danas“.
Sastojci:
30 gđumbira, sitno isjeckanog
2 dcl domaćeg alkohola za piće, bez mirisa
Biće vam potrebno:
Vaga
Daska za sečenje i nož
Mjerna čaša
1 staklena tegla od pola litre sa poklopcem
Papir za pečenje
Presa za krompir
Priprema:
Stavite đumbir u staklenu teglu i sipajte alkohol, a potom dobro i jako promiješajte. Poklopac tegle obložite pek pairom, kako alkohol ne bi nagrizao poklopac tegle. Neka tinktura odstoji 4 do 6 sedmice na hladnom i tamnom mjestu, kao što je ostava.
Svakodnevno lagano protresite teglu. Koristeći presu za krompir, procijedite tinkturu da biste izdvojili đumbir, a zatim vratite tečnost u teglu i označite je. Čuvajte teglu na hladnom i tamnom mjestu. Koristite je tako što ćete nakapati jednu kap u vodu svako jutro prije doručka.