Uprkos tome što je ovoj “metodi” popularnost opala, malo je žena koje su zapravo prestale da vjeruju u istu, pa s vremena na vrijeme sasvim sigurno čujete prijateljicu kako planira da je isproba – ponovo.
Ali, koliko je zapravo zdravo jabukovo sirće i ima li zapravo ikakvu funkciju u skidanju kilograma? Riješili smo da ovoj nedoumici stanemo na put u razgovoru sa našim nutricionistom.
“Jabukovom sirćetu se pripisuju svojstva topljenja masnih naslaga, ubrzanja metabolizma i slično. Zaista postoje i istraživanja koja potkrepljuju te tvrdnje. Ipak, nikada ne bih izjavila ovako bombastičnu tvrdnju, kako smo svi u trenutku očajanja spremni da se uhvatimo za tu slamku spasa i da navedeno tumačimo na način da je dovoljno popiti kašiku jabukovog sirćeta i da će se naš život okrenuti za 180 C. Nažalost, istina je da stvari nisu tako jednostavne i da je za optimalnu tjelesnu težinu i zdravlje balansirana ishrana jedini odgovor”, ističe dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.
No, naša sagovornica svakako preporučuje konzumaciju jabukovog sirćeta u svakodnevnoj ishrani.
“Ovo je svakako odlična namirnica koju treba uvrstiti u ishranu. Dokazano je da utiče na stabilizaciju šećera u krvi i da ima brojne pogodnosti za metabolisanje nutrijenata. Preporuka je da ukoliko možete birate organsko jabukovo sirće, ili domaće (kako su jabuke jedno od najviše prskanog voća, a dobar dio hemikalija zadrži se i u sirćetu). Način konzumacije je manje važan, sve dok uključite ovu namirnicu u ishranu – činite dobro za svoje zdravlje”, objašnjava Olajdžija.
Čak ni gore pomenuti stari savjet o razmućenom jabukovom sirćetu u čaši mlake vode nije potpuni mit, ali s druge strane suludo je očekivati da će samo on donijeti nekakav razultet. Ipak, u kombinaciji sa ostalim zdravim navikama nije za odbacivanja.
“Ono je mnoga bolja alternativa običnom alkoholnom sirćetu te je najlakše napraviti zamjenu te vrste, a svakako da ga možete piti i razrijeđenog u mlakoj vodi, ako vam tako prija. Ali, ne očekujte da će kilaža padati samo zbog toga, ali ovaj mali korak može biti prvi na putu građenja zdravijih navika te ga i u tom smislu podržavamo”, zaključuje ova nutricionistkinja, prenosi “Žena“.