Mali unos masne ribe može skratiti vaš životni vek za pet godina, što je još gore u poređenju sa četiri godine koje možete oduzeti od pušenja.
Ljudi koji ne jedu dovoljno omega-3 masnih kiselina imaju veću verovatnoću da umru ranije od ljudi koji puše, izvestio je American Journal of Clinical Nutrition. Predviđa se da će sadašnji pušač u 65. godini pušenjem oduzeti više od četiri godine života, u poređenju sa onima koji ne puše, a ranija smrt za još godinu dana preti onima koji ne jedu masnu ribu. Vitalne masne kiseline uskladištene u ulju neke ribe (sardine, skuša, haringa, losos) smatraju se blagotvornim za srce jer smanjuju krvne ugruške,piše Espreso
Produžava život
-U Japanu, gde je omega-3 indeks veći od osam odsto, očekivani životni vek je oko pet godina duži nego u Sjedinjenim Državama, gde je omega-3 indeks oko pet odsto. Zbog toga u praksi izbor ishrane koji menja omega-3 indeks može produžiti život. Na kraju, čini se da su pušenje i omega-3 indeks faktori rizika na koje nije najlakše uticati, kaže dr Michael McBurnei sa Univerziteta Guelph u Kanadi.