Smokve se smatraju najboljim po svojim korisnim svojstvima, čiji su plodovi svjetložute boje. Tokom procesa sušenja, količina proteina u smokvama se povećava na 3-6%, a šećera na 50-70%, dok svježe smokve sadrže samo: 1% proteina, 15-20% šećera.
Suhe smokve mogu umnožiti energiju koju proizvodi naše telo, poboljšati raspoloženje, efikasnost i mentalnu aktivnost.
Suve smokve sadrže ogromnu količinu vlakana i to vam omogućava da dugo zadržite osjećaj sitosti, poboljšava rad gastrointestinalnog trakta. Suve smokve bogate su hranljivim materijama poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i vitamina B. Visok sadržaj pektina u smokvama čini ga efikasnim za zarastanje vezivnog tkiva, a posebno za povrede zglobova i kostiju.
Takođe, suhe smokve imaju sposobnost da značajno povećaju antioksidativno djelovanje krvne plazme, a supstanca rutin pomaže u jačanju zidova kapilara i promoviše aktivniju apsorpciju vitamina C.
Suhe smokve su dobre protiv zatvora i odličan su laksativ. Svakodnevno konzumiranje smokvi smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. prenosi “Novi“.
Nudimo vam stari recept koji se hiljadama godina koristio za ozdravljenje tijela, za poboljšanje fizičkih i mentalnih sposobnosti i za liječenje mnogih bolesti.
Ovaj lijek pomaže u poboljšanju varenja, pomaže u gubitku težine i uklanjanju toksina iz tijela. Bogat je kalcijumom i kalijumom koji jača srce i krvne sudove. Odlično za poboljšanje kože i tena. Pomaže u jačanju imunološkog sistema i ubrzavanju metaboličkih procesa.
Sastojci:
20 komada suhih smokvi
maslinovo ulje.
Priprema: Uzmite 20 suhih smokava, prepolovite ih i stavite u teglu. Zatim dodajte maslinovo ulje tako da smokve budu potpuno prekrivene i još 0,5 – 1 cm na vrhu. Stavite teglu u frižider 40 dana.
Kako se koristi: Konzumirajte pola smokve i 1 kašičicu ulja od 5 do 10 minuta prije doručka. Konzumirajte dok se sadržaj cijele tegle ne završi. Odmah ćete osjetiti ljekovito dejstvo ovog lijeka. Ovaj tretman se može ponoviti 2-3 puta godišnje.