Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje povećanje unosa kalijuma uz smanjenje potrošnje dodatne soli ili natrijuma. Iz AHA kažu da uz pomoć kelja možete smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.
Jedna šolja kuhanog kelja obezbjeđuje 3,6 posto dnevnih potreba odrasle osobe za kalijumom, a priprema se lako!
Potrebno je: 4-5 listova kelja (osrednje veličine) i 1.5dl vode.
Prpirema:
Stavite vodu u kuhalo i sačekajte da provri. Za to vrijeme u jednu veću šolju stavite listove kelja i gurajte ih na samo dno.
Kada voda proključa, sipajte je u šolju i ostavite da malo odstoji. Poslije nekoliko minuta, promiješajte i izvadite listove, a dobijeni čaj popite u nekoliko većih gutljaja.
Savjetuje se da popijete samo jednu šolju dnevno i da pošto je popijete ostanete kod kuće narednih tri sata, kako biste vidjeli kako će vaše tijelo da reaguje na ovaj napitak, piše sajt “srbijausrcu.com“.