Istraživači su otkrili da ljudi koji redovno piju čaj imaju bolje organizovane regije u mozgu od onih koji to ne čine, što je povezano sa zdravijom kognitivnom funkcijom, prenosi News 18.
Naši rezultati nude prve dokaze o pozitivnom učinku čaja na moždanu strukturu. Rezultati ukazuju da redovno ispijanje čaja ima zaštitnu funkciju protiv opadanja moždane organizacije zbog starosti – kaže Feng Lei, profesor asistent i autor studije, sa Državnog univerziteta u Singapuru.
Za studiju objavljenu u časopisu “Aging”, istraživački je tim “regrutiovao” 36 odraslih osoba starijih od šezdeset godina i prikupio podatke o njihovom zdravlju, životnom stilu i psihološkom stanju. Stariji učesnici su prošli neuropsihološke testove i magnetnke rezonance.
Studija je trajala od 2015. do 2018. godine. Nakon što su analizirali kognitivne nastupe učesnika, tim je otkrio da su pojedincima koji su konzumirali zeleni, crni ili ‘Oolong’ čaj barem četiri puta sedmično tokom dvadeset i pet godina, dijelovi mozga međusobno spojeni na efikasniji način, prenosi Novi list.
U prethodnim studijama smo dokazali da ljudi koji ispijaju čaj imaju bolje kognitivne funkcije naspram onih koji to ne čine – kaže Lei.
Naši trenutni rezultati povezani sa moždanom mrežom indirektno podržavaju naše prethodne rezultate, pokazujući da redovno ispijanje čaja rezultira poboljšanom moždanom organizacijom i prevencijom remećenja međuregionalnih veza – dodaje za News 18. prneosi “Hayat“.