Zanimljiv je podatak da se širom svijeta godišnje popije preko 400 milijardi šolja kafe. Ispijanje kafe donosi te male rituale koji čine da se osjećamo dobro, što je dokazala i studija, u kojoj je otkriveno da kafa potiče osjećaje ljubaznosti, prijateljstva i sreće. prenosi n1
Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalij, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih spojeva. Pored toga, kafa je i odličan izvor antioksidansa. Međutim, postavlja se pitanje ima li razlike između tople i hladne kafe, i ako ima, koja varijanta je zdravija?
Topla ili hladna kafa?
Postoji više načina da napravite ledenu kafu. Hladni napitak se pravi s hladnom vodom kako bi bio manje kiseo. Ledena kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sustav, za razliku od tople kafe.
S druge strane, vruća kafa ima više antioksidansa nego hladna kafa. Naravno, dodaci poput šećera mogu promijeniti zdravstvene prednosti i učiniti kafu nezdravom, piše B92.