Ovaj dodatak jelima koji je nadohvat ruke odlično će uticati i na vaš vid, baš kao i na kosti koje će u njemu pronaći odličnog saveznika.
Praziluk nije osjetljiv na niske temperature, pa je njegovo uzgajanje lako.
Može da se koristi se od početka jeseni pa sve do kraja proljeća, a njegova upotreba je naročito poželjna zimi kada je izbor svježeg povrća osiromašen.
Praziluk je “rođak” crvenog i bijelog luka, ali od njih ima blaži ukus i miris, nije ljut, ali pripada vrsti luka.
Nutritivna vrijednost
Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.
S obzirom da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6. Uvijek je preporučljivo jesti ga svježeg.
Ljekovitost praziluka
Za razliku od crvenog ili bijelog luka, praziluk se upotrebljava cio i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim svojstvima.
Sadrži veliku količinu minerala i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene.
Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i nekim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje cijelog praziluka i bijele stabljike i zelenog lišća.
U lišću, koje se često izbjegava za korišćenje i koje većina domaćica odbacuje, ima nekoliko puta više vitamina nego u bijelom dijelu.
Smatra se da praziluk pomaže još i kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, kao i da utiče na smanjenje količine mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
Za ovo povrće se vjeruje da potpomaže cirkulaciju krvi i uz redovnu terapiju pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
Ukoliko neko od ukućana ima problem sa smanjenim apetitom, u jelovnik uvrstite praziluk. Pored toga utiče na rad probavnog sistema i crijeva.
Za praziluk, nutricionisti kažu i da podstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, prenosi Telegraf.