Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti. Svježi plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava riznica biološki aktivnih materija, ima ih više od 300.
Pomaže kod mnogih oboljenja
Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi čime usporava starenje organizma i sprječava razvoj hroničnih bolesti, uključujući i rak.
Zbog visokog udela antioksidansa i vitamina C i E aronija deluje antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom, koj< jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Stimuliše rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki pritisak i holesterol, te potiče proizvodnju dobrog holesterola. Stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučne kese. Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva. Uočivši njenu moć, aroniju su primeijnjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju. Ko mora biti oprezan? Iskoristivost zdravih sastojaka je bolja ako je konzumirate poslije jela. Takođe, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osjetljivim želucem da izazove mučninu.