Tijekom jeseni i zime, kašalj i bolno grlo najčešći su simptomi bolesti dišnih puteva, a razlikujemo suhi i produktivni kašalj, tvrdi doktorica medicine i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec.
– Kod produktivnog, odnosno vlažnog kašlja, prisutno je iskašljavanje gušćeg ili rjeđeg sadržaja koji dolazi iz upaljenih sinusa ili upaljenih bronha, čije ga trepetaljke tjeraju prema gore. Iz sinusa se sekret cijedi prema dolje, odnosno prema grlu. Iskašljavanje sadržaja razlikuje produktivni kašalj od suhog koji je najčešće uzrokovan respiratornim virusima i iznimno naporan za cijeli organizam jer imamo osjećaj da nas grlo pecka, boli, grebe i škaklja, kao da nam stalno nešto smeta, pa ga treba iskašljati iako ne izlazi nikakav sadržaj – objašnjava dr. Krajina Pokupec.
Uz kašalj, najčešći simptom je i bolno i upaljeno grlo koje često može otežati gutanje sline i hrane.
– Kod prisutnih bolova ili povećanih mandula preporučujem piti čaj od metvice, anisa i komorača koji će smiriti bolove – tvrdi dr. Krajina Pokupec. Metvica sadrži eterično ulje s mentolom, a mentol je anestetik. Čaj treba biti jako mlak ili hladan, sobne temperature, kako bi rashladio te smirio upalu i bol upaljenog grla, nastavlja dr. Krajina Pokupec.
Na jesen i zimu treba se dobro zaštititi od hladnoće prikladnom odjećom i izbjegavati gužve, kao i stajati na udaljenosti od ljudi koji kašlju.
– Osim domaćih recepata, u svladavanju bolnoga grla i kašlja pomoći će i inhalacije. U prostor u kojem najviše boravite nakapajte na tepih eterična ulja bora, lavande, matičnjaka i metvice (ili nešto od toga). Ujedno ih možete nakapati i na rubove jastuka pa ćete cijelu noć biti u oblaku ljekovitih biljčica i inhalirati se, a da vam to ne predstavlja nikakav problem – savjetuje dr. Krajina Pokupec.
– Inhalacije ne moraju biti naporne i klasične. To znači da eterična ulja nakapate u zdjelicu vruće vode ili čaj od kamilice ili majčine dušice i pokrijete glavu ručnikom.
Djeca to u pravilu ne vole, a malu djecu, mlađu od tri godine, ne smije se inhalirati eteričnim uljem mente. Sve ljekovite tvari bit će u krvotoku za desetak minuta i liječiti vaš kašalj – nastavlja dr. Krajina Pokupec.
LIMUN – Visoke doze C vitamina u limunu jačaju imunitet i smanjuju upalu. Dodajte ga u čaj ili napravite limunadu.
ĐUMBIR – Ima protuupalna svojstva i jača imunitet. Tijekom prehlade ga dodajte jelima ili pripremajte kao čaj.
Pušački kašalj: Nemojte odgađati, nego se što prije javite liječniku…
Kašalj pušača upućuje na upalu bronhalne sluznice koju uzrokuju štetni sastojci iz duhanskog dima. Svaki pušač koji ‘mokro’ kašlje ili pritom iskašljava trebao bi obaviti pulmološki pregled u svrhu ranog otkrivanja KOPB-a (kronične opstrukcijske bolesti pluća) ili raka pluća, što su najčešće plućne bolesti kod pušača. One se mogu liječiti samo ako su otkrivene na vrijeme.
Važan čimbenik u oporavku od viroza je i spavanje. Ako imate problema s dišnim putevima, više se odmarajte. To će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje te u sprečavanju daljnjih komplikacija i širenja zaraze. Važno se dobro naspavati, od sedam do osam sati na dan.
20 KORISNIH RECEPATA
Uz ove ljekovite biljke spavat ćete mirnije i bolje se odmoriti
24sata
Tijekom sezone viroza perite ruke što češće
Stručnjaci tvrde da je najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju bolesti poput prehlade i gripe redovito i učestalo pranje ruku, osobito nakon vožnje sredstvima javnog prijevoza ili nakon kontakta s prehlađenom ili bolesnom osobom. Trljajte ih 15-20 sekundi, a ako je moguće, operite ih do laktova te ruke držite podalje od usta.
Ne grizite nokte i ne trljajte oči rukama. Čistima ih možete očuvati i uz pomoć dezinfekcijskih gelova ili maramica, osobito ako se svakodnevno vozite autobusom ili tramvajem.
ČAJ PROTIV SUHOG KAŠLJA
Sastojci: bazga, crni sljez, trputac, islandski lišaj
Priprema: Od svega uzmite podjednake količine i promiješajte ih.
ČAJ ZA LAKŠE ISKAŠLJAVANJE
Sastojci: bazga, bijeli sljez, islandski lišaj, komorač, kamilica, majčina dušica
Priprema: Jednu žlicu prelijte s pola litre kipuće vode pa ostavite da odstoji 15 minuta i procijedite. Čaj zasladite bademovim, livadnim, suncokretovim ili medom od kadulje. U čaj možete dodati i limunova soka po želji. U čaj preporučujem da dodate i tinkture kako bi sveukupno djelovanje bilo jače, kaže dr. Krajina Pokupec.
TINKTURA PROTIV SUHOG KAŠLJA
Sastojci: 2 dl alkohola 70% (iz ljekarne), 2 ravno punjene žlice listova trputca
Priprema: Namočite biljke, ostavite ih na tamnome mjestu dva tjedna i procijedite. Dnevno uz čaj popijte i 50 kapi tinkture.
SIRUP PROTIV SUHOG KAŠLJA
Sastojci: ½ litre vode, kg šećera, 150 g mješavine: kadulje, trputca i islandskog lišaja
Priprema: Od svih biljaka uzmite podjednake količine pa ih dodajte u pola litre vode u kojoj ste otopili kilogram šećera. Sve lagano kuhajte oko 15 minuta pa, kad se malo ohladi, procijedite, ulijte u čistu bočicu od tamnog stakla i spremite u hladnjak. Uzimajte od dvije do tri žličice dnevno za smirenje kašlja.
OBLOG OD MEDA KOJI DJELUJE PROTIV KAŠLJA
Sastojci: med, brašno, biljno ulje, pamučna maramica ili salveta, gaza, medicinska ljepljiva traka
Priprema: U malo brašna stavite još manje meda i dobro promiješajte smjesu. Miješajte sve dok ne dobijete masu koju možete držati u ruci bez da se lijepi za prste. Zatim dodajte mrvicu biljnog ulja i ponovno dodajte malo brašna. Smjesu prvo zamotajte u salvetu, pa u gazu i tako je zalijepite za grudi ili na leđa. Za manju djecu oblog koristite samo nekoliko sati (najbolje prije spavanja), dok ga odrasli mogu držati tijekom cijele noći. Tijekom noći moguće je da ćete se jače znojiti, pa zaštitite posteljinu dodatnim ručnicima.
ČAJ OD KAJENSKOG PAPRA
Sastojci: čaj od limuna, čaj od mente, limun, žličica meda, kajenski papar
Priprema: U lončić s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od mente, sok jednog limuna, žličicu meda i malo kajenskog papra u prahu (na vrh noža). Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre prije nego što zakipi.
TINKTURA ZA ISKAŠLJAVANJE (i protiv bakterijske upale)
Sastojci: 2 dl alkohola 70%, žlica kadulje, žlica anisa
Priprema: Dnevno uz čaj popijte 50 kapi. Kod produktivnog kašlja sekret je u početku proziran do bijel, ali će ubrzo postati žuto-zelen i to je znak bakterijske infekcije pa uz čaj treba obavezno uzeti i tinkturu, tj. biljne kapi, savjetuje dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.
KREMA ZA PRSA
Sastojci: 6 žličica bazne kreme, tj.baze, žličica ulja kantariona, žličica hidrolata lavande, 5 kapi eteričnog ulja mente, 5 kapi eteričnog ulja mandarine, 2 kapi eteričnog ulja bora
Priprema: Sve dobro izmiješajte. Kremu mažite navečer, prije spavanja. Ako vam odgovara, možete namazati malo kreme i po sljepoočnicama i ispod nosa, za lakše disanje. Pogodna je i za djecu i za odrasle.
KAPI ZA NOS
Sastojci: parafin, mentol i kamfor (ili eterično ulje mente i kamfora)
Priprema: U tekućem parafinu otopite kristaliće mentola i kamfora. Možete otopiti i eterično ulje mente i kamfora. Na 10 ml parafina dodajte dvije kapi eteričnog ulja mente i kap eteričnog ulja kamfora. Nakapajte u nos više puta dnevno pa lezite od 10 do 15 minuta. Dio kapljica će se iscijediti i niz grlo te tako pridonijeti smirivanju upala, ali i bolova u grlu.
OBLOG KOD BOLNOG GRLA I OTEČENIH MANDULA
Sastojci: 2 žlice preslice, ½ L vode, krpa, ručnik
Priprema: Dvije žlice preslice kuhajte u pola litre vode oko pola sata pa lagano procijedite. Uzmite krpu ili gazu i napunite je iglicama preslice. Zarolajte kao štrudl i onda taj štrudl namočite s preostalim procijeđenim čajem. Zamotajte oko vrata i sve još omotajte suhom gazom ili tanjim ručnikom. Držite oblog sat vremena.
Tako sam ja liječila mandule svojoj djeci dok su bili mali. Gledali su crtiće, a ja sam još povremeno namakala njihov oblog čajem, da sve bude što dulje toplo, kaže dr. Krajina Pokupec.
NAPITAK KOJI GRIJE
Sastojci: ½ litre vode, žličica klinčića, nekoliko komadića štapića cimeta, žličica mljevenog đumbira, malo meda, sok svježe ocijeđenog limuna
Priprema: Zagrijte vodu, dodajte cimet i klinčić te pustite da zavri. Maknite s vatre, dodajte đumbir i pustite da napitak odstoji oko 30 minuta. Neposredno prije konzumiranja ponovno zagrijte napitak, procijedite ga, dodajte med i limun. Pijte ga od dva do tri puta na dan.
ZA GRGLJANJE
Sastojci: žlica turice, šalica vode, žlica sljeza
Priprema: Žličicu turice prelijte šalicom kipuće vode, procijedite pa nakon pet minuta grgljajte. Mlaki čaj grgljajte više puta dnevno te će se promuklost i grebanje vrlo brzo smiriti. Uz turicu možete dodati i žličicu sljeza. Čaj pripremite u slučaju jače upale grla, bolova i promuklosti, a za upaljenu sluznicu grla te upaljene, zadebljane i zahvaćene glasnice grgljajte čaj od petrovca ili turice.
SIRUP OD ČEŠNJAKA
Sastojci: 5 češnja češnjaka, 5 žličica šećera, 5 žlica vode, gaza
Priprema: Pet češnja češnjaka zgnječite ili sitno nasjeckajte pa u lončiću pomiješajte s 5 žličica šećera. Dodajte 5 žlica vode pa stavite na štednjak. Neka prokuha nekoliko minuta pa ostavite da odstoji 5 minuta. Dobro istisnite kroz gazu sirup pa uzimajte žličicu nekoliko puta dnevno za iskašljavanje šlajma. Držite u zatvorenoj staklenki u hladnjaku, najviše jedan dan.
SIRUP ZA ISKAŠLJAVANJE
Sastojci: 150 g mješavine sljedećih biljaka: bijeli i crni sljez, komorač, bazga, divizma, majčina dušica, ½ litre vode, kg šećera
Priprema: Od svih biljaka uzmite podjednake količine pa ih dodajte u pola litre vode u kojoj ste otopili kilogram šećera. Sve lagano kuhajte oko 15 minuta, pa kad se malo ohladi, procijedite, ulijte u čistu bočicu od tamnog stakla i spremite u hladnjak. Dnevno uzimajte dvije žličice sirupa.
LOVOROV SIRUP
Sastojci: 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna
Priprema: Zakuhajte vodu, a kad zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi. Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao). Lovorov sirup čuvajte u hladnjaku, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.
Tijekom jeseni i zime, kašalj i bolno grlo najčešći su simptomi bolesti dišnih puteva, a razlikujemo suhi i produktivni kašalj, tvrdi doktorica medicine i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec.
– Kod produktivnog, odnosno vlažnog kašlja, prisutno je iskašljavanje gušćeg ili rjeđeg sadržaja koji dolazi iz upaljenih sinusa ili upaljenih bronha, čije ga trepetaljke tjeraju prema gore. Iz sinusa se sekret cijedi prema dolje, odnosno prema grlu. Iskašljavanje sadržaja razlikuje produktivni kašalj od suhog koji je najčešće uzrokovan respiratornim virusima i iznimno naporan za cijeli organizam jer imamo osjećaj da nas grlo pecka, boli, grebe i škaklja, kao da nam stalno nešto smeta, pa ga treba iskašljati iako ne izlazi nikakav sadržaj – objašnjava dr. Krajina Pokupec.
Uz kašalj, najčešći simptom je i bolno i upaljeno grlo koje često može otežati gutanje sline i hrane.
– Kod prisutnih bolova ili povećanih mandula preporučujem piti čaj od metvice, anisa i komorača koji će smiriti bolove – tvrdi dr. Krajina Pokupec. Metvica sadrži eterično ulje s mentolom, a mentol je anestetik. Čaj treba biti jako mlak ili hladan, sobne temperature, kako bi rashladio te smirio upalu i bol upaljenog grla, nastavlja dr. Krajina Pokupec.
Na jesen i zimu treba se dobro zaštititi od hladnoće prikladnom odjećom i izbjegavati gužve, kao i stajati na udaljenosti od ljudi koji kašlju.
– Osim domaćih recepata, u svladavanju bolnoga grla i kašlja pomoći će i inhalacije. U prostor u kojem najviše boravite nakapajte na tepih eterična ulja bora, lavande, matičnjaka i metvice (ili nešto od toga). Ujedno ih možete nakapati i na rubove jastuka pa ćete cijelu noć biti u oblaku ljekovitih biljčica i inhalirati se, a da vam to ne predstavlja nikakav problem – savjetuje dr. Krajina Pokupec.
– Inhalacije ne moraju biti naporne i klasične. To znači da eterična ulja nakapate u zdjelicu vruće vode ili čaj od kamilice ili majčine dušice i pokrijete glavu ručnikom.
Djeca to u pravilu ne vole, a malu djecu, mlađu od tri godine, ne smije se inhalirati eteričnim uljem mente. Sve ljekovite tvari bit će u krvotoku za desetak minuta i liječiti vaš kašalj – nastavlja dr. Krajina Pokupec.
LIMUN – Visoke doze C vitamina u limunu jačaju imunitet i smanjuju upalu. Dodajte ga u čaj ili napravite limunadu.
ĐUMBIR – Ima protuupalna svojstva i jača imunitet. Tijekom prehlade ga dodajte jelima ili pripremajte kao čaj.
Pušački kašalj: Nemojte odgađati, nego se što prije javite liječniku…
Kašalj pušača upućuje na upalu bronhalne sluznice koju uzrokuju štetni sastojci iz duhanskog dima. Svaki pušač koji ‘mokro’ kašlje ili pritom iskašljava trebao bi obaviti pulmološki pregled u svrhu ranog otkrivanja KOPB-a (kronične opstrukcijske bolesti pluća) ili raka pluća, što su najčešće plućne bolesti kod pušača. One se mogu liječiti samo ako su otkrivene na vrijeme.
Važan čimbenik u oporavku od viroza je i spavanje. Ako imate problema s dišnim putevima, više se odmarajte. To će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje te u sprečavanju daljnjih komplikacija i širenja zaraze. Važno se dobro naspavati, od sedam do osam sati na dan.
Tijekom sezone viroza perite ruke što češće
Stručnjaci tvrde da je najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju bolesti poput prehlade i gripe redovito i učestalo pranje ruku, osobito nakon vožnje sredstvima javnog prijevoza ili nakon kontakta s prehlađenom ili bolesnom osobom. Trljajte ih 15-20 sekundi, a ako je moguće, operite ih do laktova te ruke držite podalje od usta.
Ne grizite nokte i ne trljajte oči rukama. Čistima ih možete očuvati i uz pomoć dezinfekcijskih gelova ili maramica, osobito ako se svakodnevno vozite autobusom ili tramvajem.
ČAJ PROTIV SUHOG KAŠLJA
Sastojci: bazga, crni sljez, trputac, islandski lišaj
Priprema: Od svega uzmite podjednake količine i promiješajte ih.
ČAJ ZA LAKŠE ISKAŠLJAVANJE
Sastojci: bazga, bijeli sljez, islandski lišaj, komorač, kamilica, majčina dušica
Priprema: Jednu žlicu prelijte s pola litre kipuće vode pa ostavite da odstoji 15 minuta i procijedite. Čaj zasladite bademovim, livadnim, suncokretovim ili medom od kadulje. U čaj možete dodati i limunova soka po želji. U čaj preporučujem da dodate i tinkture kako bi sveukupno djelovanje bilo jače, kaže dr. Krajina Pokupec.
TINKTURA PROTIV SUHOG KAŠLJA
Sastojci: 2 dl alkohola 70% (iz ljekarne), 2 ravno punjene žlice listova trputca
Priprema: Namočite biljke, ostavite ih na tamnome mjestu dva tjedna i procijedite. Dnevno uz čaj popijte i 50 kapi tinkture.
SIRUP PROTIV SUHOG KAŠLJA
Sastojci: ½ litre vode, kg šećera, 150 g mješavine: kadulje, trputca i islandskog lišaja
Priprema: Od svih biljaka uzmite podjednake količine pa ih dodajte u pola litre vode u kojoj ste otopili kilogram šećera. Sve lagano kuhajte oko 15 minuta pa, kad se malo ohladi, procijedite, ulijte u čistu bočicu od tamnog stakla i spremite u hladnjak. Uzimajte od dvije do tri žličice dnevno za smirenje kašlja.
OBLOG OD MEDA KOJI DJELUJE PROTIV KAŠLJA
Sastojci: med, brašno, biljno ulje, pamučna maramica ili salveta, gaza, medicinska ljepljiva traka
Priprema: U malo brašna stavite još manje meda i dobro promiješajte smjesu. Miješajte sve dok ne dobijete masu koju možete držati u ruci bez da se lijepi za prste. Zatim dodajte mrvicu biljnog ulja i ponovno dodajte malo brašna. Smjesu prvo zamotajte u salvetu, pa u gazu i tako je zalijepite za grudi ili na leđa. Za manju djecu oblog koristite samo nekoliko sati (najbolje prije spavanja), dok ga odrasli mogu držati tijekom cijele noći. Tijekom noći moguće je da ćete se jače znojiti, pa zaštitite posteljinu dodatnim ručnicima.
ČAJ OD KAJENSKOG PAPRA
Sastojci: čaj od limuna, čaj od mente, limun, žličica meda, kajenski papar
Priprema: U lončić s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od mente, sok jednog limuna, žličicu meda i malo kajenskog papra u prahu (na vrh noža). Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre prije nego što zakipi.
TINKTURA ZA ISKAŠLJAVANJE (i protiv bakterijske upale)
Sastojci: 2 dl alkohola 70%, žlica kadulje, žlica anisa
Priprema: Dnevno uz čaj popijte 50 kapi. Kod produktivnog kašlja sekret je u početku proziran do bijel, ali će ubrzo postati žuto-zelen i to je znak bakterijske infekcije pa uz čaj treba obavezno uzeti i tinkturu, tj. biljne kapi, savjetuje dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.
KREMA ZA PRSA
Sastojci: 6 žličica bazne kreme, tj.baze, žličica ulja kantariona, žličica hidrolata lavande, 5 kapi eteričnog ulja mente, 5 kapi eteričnog ulja mandarine, 2 kapi eteričnog ulja bora
Priprema: Sve dobro izmiješajte. Kremu mažite navečer, prije spavanja. Ako vam odgovara, možete namazati malo kreme i po sljepoočnicama i ispod nosa, za lakše disanje. Pogodna je i za djecu i za odrasle.
KAPI ZA NOS
Sastojci: parafin, mentol i kamfor (ili eterično ulje mente i kamfora)
Priprema: U tekućem parafinu otopite kristaliće mentola i kamfora. Možete otopiti i eterično ulje mente i kamfora. Na 10 ml parafina dodajte dvije kapi eteričnog ulja mente i kap eteričnog ulja kamfora. Nakapajte u nos više puta dnevno pa lezite od 10 do 15 minuta. Dio kapljica će se iscijediti i niz grlo te tako pridonijeti smirivanju upala, ali i bolova u grlu.
OBLOG KOD BOLNOG GRLA I OTEČENIH MANDULA
Sastojci: 2 žlice preslice, ½ L vode, krpa, ručnik
Priprema: Dvije žlice preslice kuhajte u pola litre vode oko pola sata pa lagano procijedite. Uzmite krpu ili gazu i napunite je iglicama preslice. Zarolajte kao štrudl i onda taj štrudl namočite s preostalim procijeđenim čajem. Zamotajte oko vrata i sve još omotajte suhom gazom ili tanjim ručnikom. Držite oblog sat vremena.
Tako sam ja liječila mandule svojoj djeci dok su bili mali. Gledali su crtiće, a ja sam još povremeno namakala njihov oblog čajem, da sve bude što dulje toplo, kaže dr. Krajina Pokupec.
NAPITAK KOJI GRIJE
Sastojci: ½ litre vode, žličica klinčića, nekoliko komadića štapića cimeta, žličica mljevenog đumbira, malo meda, sok svježe ocijeđenog limuna
Priprema: Zagrijte vodu, dodajte cimet i klinčić te pustite da zavri. Maknite s vatre, dodajte đumbir i pustite da napitak odstoji oko 30 minuta. Neposredno prije konzumiranja ponovno zagrijte napitak, procijedite ga, dodajte med i limun. Pijte ga od dva do tri puta na dan.
ZA GRGLJANJE
Sastojci: žlica turice, šalica vode, žlica sljeza
Priprema: Žličicu turice prelijte šalicom kipuće vode, procijedite pa nakon pet minuta grgljajte. Mlaki čaj grgljajte više puta dnevno te će se promuklost i grebanje vrlo brzo smiriti. Uz turicu možete dodati i žličicu sljeza. Čaj pripremite u slučaju jače upale grla, bolova i promuklosti, a za upaljenu sluznicu grla te upaljene, zadebljane i zahvaćene glasnice grgljajte čaj od petrovca ili turice.
SIRUP OD ČEŠNJAKA
Sastojci: 5 češnja češnjaka, 5 žličica šećera, 5 žlica vode, gaza
Priprema: Pet češnja češnjaka zgnječite ili sitno nasjeckajte pa u lončiću pomiješajte s 5 žličica šećera. Dodajte 5 žlica vode pa stavite na štednjak. Neka prokuha nekoliko minuta pa ostavite da odstoji 5 minuta. Dobro istisnite kroz gazu sirup pa uzimajte žličicu nekoliko puta dnevno za iskašljavanje šlajma. Držite u zatvorenoj staklenki u hladnjaku, najviše jedan dan.
SIRUP ZA ISKAŠLJAVANJE
Sastojci: 150 g mješavine sljedećih biljaka: bijeli i crni sljez, komorač, bazga, divizma, majčina dušica, ½ litre vode, kg šećera
Priprema: Od svih biljaka uzmite podjednake količine pa ih dodajte u pola litre vode u kojoj ste otopili kilogram šećera. Sve lagano kuhajte oko 15 minuta, pa kad se malo ohladi, procijedite, ulijte u čistu bočicu od tamnog stakla i spremite u hladnjak. Dnevno uzimajte dvije žličice sirupa.
LOVOROV SIRUP
Sastojci: 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna
Priprema: Zakuhajte vodu, a kad zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi. Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao). Lovorov sirup čuvajte u hladnjaku, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.