Neki se ponekad žale i na kiseli ukus u ustima.
Ako često osjećate gorušicu, možda ste primijetili da je određena hrana može izazvati ili pogoršati.
Takva hrana je ona sa visokim udjelom masnoće, citrusi, čokolada, začinjena hrana, bijeli luk, alkohol, kafa i gazirana pića, piše Index.hr.
Gorušica je najčešći simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), gastrointestinalnog poremećaja koji pogađa do 27,8 odsto odraslih osoba.
Osim izbjegavanja hrane koja može da je prouzrokuje, postoje i drugi načini da je ublažite.
Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Gubitak i održavanje zdrave tjelesne težine može da smanji simptome poput gorušice.
Isprobajte ishranu sa manje ugljenih hidrata. Istraživanja pokazuju da ishrana s nižim unosom ugljenih hidrata može da pomogne u smanjenju problema sa gorušicom.
Takođe se potrudite da izbjegavate ležanje nakon jela. Zdravstveni radnici često preporučuju osobama sa GERB-om da jedu najmanje tri sata prije spavanja.
Isprobajte mediteransku ishranu. Ona je bogata vlaknastim namirnicama kao i zdravim mastima poput maslinovog ulja i ribe, i može da pomogne u upravljanju simptomima GERB-a.
Povećajte fizičku aktivnost. Istraživanja su pokazala da je vežbanje u trajanju od 30 minuta tri puta nedeljno povezano sa smanjenim rizikom od GERB-a, piše B92.