Celer je, uz šargarepu i peršun, veoma zastupljen u kuhinjama širom svijeta, a njegova svojstva su primjenjiva i u alternaativnoj medicini.
List ove biljke možete koristiti i kao dekoraciju jelima, a sam celer se u ishrani koristi svjež ili termički obrađen.
Vitamini koje sadrži ova biljka ne mogu se ni pobrojati. Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom C i K, folnom kiselinom i kalijumom.
Konzumacija celera pomaže u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, a idealna je hrana i za pacijente sa visokim holesterolom.
Još je Hipokrat propisivao upotrebu soka od celera za liječenje nervne napetosti.
Celer efikasno smanjuje upalu.
Sjeme celera sadrži oko 20 antiinflamatornih jedinjenja koji pomažu organizmu u toku zapaljenja.
Reguliše probavu i pomaže u očuvanju digestivnog trakta.
Sadrži jedinjenja koja štite želudac i sprečavaju njegovo oštećenje. Dokazano smanjuje pojavu čireva na želucu. Osim ovoga, celer sadrži 95 odsto vode i omogućava normalnu probavu hrane i održava crevnu bakterijsku floru.
Utiče na smanjenje nivoa holesterola.
Da biste sačuvali zdravlje srca, uvrstite celer u svakodnevnu ishranu. Dokazano je da ova biljka može smanjiti ukupnu koncentraciju holesterola i triglicerida.
Celer se preporučuje i osobama koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, najviše zbog svog niskog glikemijskog indeksa. Još jedan bitna stavka jeste da ne sadrži mnogo natrijuma, jer se danas visok unos natrijuma povezuje sa visokim pritiskom. Magnezijum i gvožđe u celeru neutrališu kiselu hranu.
Postoji još mnogo dejstava celera zbog kojih treba da ga uvrstite u bar jedan obrok, a pocijenite sami da li je ovo sve tačno ukoliko ste čuli staru narodnu izreku “celer liječi svaki feler”, pišu Novosti.