Kao i kokošija, guščija jaja su bogata proteinima, daju tijelu neophodnu energiju, a pomažu i kod mnogih bolesti. Otkriveno je da ova namirnica može da očistiti pluća od “šlajma”, pomogne kod upala i spriječi groznicu. Bogata je hranljivim materijama, prvenstveno bjelančevinama i kalcijumom. Istovremeno, ova jaja sadrže dosta gvožđa, koje pomaže protiv anemije.
3 razloga da pređete na guščija jaja
Iako se ne spore zdravstveni benefiti jaja od kokoške, ljekari ipak daju prednost onima od guske i navode tri najveće prednosti ove namirnice:
Protein – sadržaj proteina u jajima je oko 13 g na 100 g, a ako ih uvrstite u ishranu, koristi će imati cijelo tijelo.
Vitamini – sadržaj vitamina D u jajima može da dostigne i do 80 odsto. Istraživanja su pokazala da je sadržaj vitamina B12 u jajima guske prilično visok.
Minerali – u ovim jajima se nalaze dva minerala koja su neophodna organizmu kako bi bio zdrav, a to su kalcijum i gvožđe.
Zaključak kineskih stručnjaka jeste da su obe vrste jaja zdrave, ali preporuka je da makar s vremena na vrijeme “prošarate”, pa kokošija zamijenite guščijim jer su ipak korisnija za zdravlje. prenosi novi