Zapravo, riječ “bosiljak” potiče od starogrčke riječi “basilikhon”, što znači kraljevski.
Danas raste na mnogim mjestim širom svijeta. Mnogi ljudi uzgajaju bosiljak u svojim kuhinjama ili baštama. Ova mirisna biljka koristi se kao začin u raznim jelima, a ključnu ulogu ima u italijanskoj i tajlandskoj kuhinji.
Bosiljak ima veoma jak i prepoznatljiv miris, ali je uvijek dobrodošao kao dodatak različitim jelima. Njegova konzumacija ima brojne zdravstvene prednosti.
Ova biljka sadrži mnogo vitamina i minerala, ali i antioksidante kao što su lutein, zeaksatin, beta-karoten i beta-kriptoksantin.
Za mnoge benefite ključ su pomenuti antioksidanti i eterična ulja bosijka. Ova jedinjenja uglavnom nestaju tokom procesa sušenja, pa je uvijek bolji izbor svježi bosiljak.
Ovo su samo neke od prednosti konzumacije svježeg bosiljka.
1. Smanjuje oksidativni stres
Bosiljak je prepun antioksidanata. Zajedno sa ostalima, kao što su antocijanini i beta-karoten, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, koji inače mogu dovesti do oštećenja ćelija i povećati rizik od raznih zdravstvenih stanja.
2. Regulacija šećera u krvi
Dodavanjem svježeg bosiljka u vaša jela pomažete u smanjenju visokog nivoa šećera u krvi.
U jednoj studiji sprovedenoj na pacovima sa dijabetesom, ekstrakt bosiljka je djelovao i umanjio njihov šećer.
3. Smanjuje upale
Eterična ulja u bosiljku, uključujući eugenol, linalol i citronelol, mogu da pomognu u borbi protiv upala u tijelu.
Ova antiinflamatorna svojstva mogu da pomognu u smanjenju rizika od upalnih stanja kao što su bolesti srca i problemi sa crijevima.
4. Zaštita od infekcija
Bosiljak ima antibakterijska svojstva. Ulja u biljci mogu da pomognu u borbi protiv bakterija kod ljudi sa respiratornim, urinarnim i kožnim infekcijama, piše Telegraf.rs.