Iako se od davnina koristi u gastronomiji kao začin, korijander se odlikuje i izuzetnom lekovitošću.
Kao začin, može da se koristi svjež, kako njegov osušen list, tako i sjeme i to tokom cokele godine. Dodaje se mnogim jelima, a u Evropi i Americi se više koristi seme, dok su u Aziji i Africi zastupljeniji listovi.
Dodaje se u rižota, jela sa ribom, mesom, salate, u supe, variva, sosove i jela od povrća.
Takođe, suho sjeme se dosta koristi pri izradi kobasica, u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, kod izrade sireva, konzervisanja maslina, zimnice. Kako bi mu se pojačala i poboljšala aroma i ukusi jela, često se kombinuje sa drugim začinima kao što su čili, kim i beli luk. Ono što je manje poznato jeste da se korijander zapravo koristi i pri izradi parfema.
Kada govorimo o ljekovitim svostvima, benefita ima mnogo:
za poboljšanje varenja
kod problema sa gastritisom
kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu
za iskašljavanje, kod bronhitisa i upale pluća
kod upale bešike i mokraćnih puteva
kod reume i artritisa
za ublažavanje depresije
za snižavanje krvnog pritiska
za poboljšavanje sna
za detoksikaciju
jača jetru
poboljšava apetit
za mršavljenje (ima sposobnost izlučivanja vode i otrova iz organizma)
poboljšava metabolizam
ublažava alergije
reguliše šećer u krvi
ublažava menstrualne tegobe
djeluje i kao afrodizijak.