Za nju je karakteristična izazita narandžasto-zlatna boja, aroma nalik biberu i oštriji ukus.
Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena, antiupalna i antikancerogena svojstva!
Ova biljka postaje sve zastupljenija u kulinarstvu jer sadrži i proteine, vitamine C, E i K, bakar, kalcijum, kalijum, gvožđe i cink, niacin i vlakna.
Kurkuma je biljka koja raste u Indiji i odavnina je zastupljena u u kuhinjama tog područja Azije. Ljekari u Evropi, i uopšteno govoreći Zapadu, tek su nedavno otkrili blagotvorna i ljekovita dejstva kurkume.
Prepoznatljivu boju ova biljka dobija od kurkumina, jedinjenja koje pomaže kod ublažavanja tegoba mnogih bolesti.
Ukoliko ovaj začin dodate u toplu vodu sa limunom dobićete napitak koji će pomoći u regulaciji nivou šećera u krvi, ali i ojačati imunitet i tako smanjiti rizik od mnogih bolesti.
Limun čuva naše arterije – vitamin C dobar je saveznik u regulisanju krvnog pritiska, smanjivanju upale arterija, ali i smanjivanju LDL holesterola u krvi.
Kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, cink, vitamin E samo su neki od mnogobrojnih korisnih materija u ovom kiselom voću.
Za šta je sve dobra kombinacija kurkume i limunske vode?
-Pomaže kod mršavljenja i izbacivanja toksina iz organizma
-Pomaže kod sagorijevanja viška masnoće
-Daje energiju
-Jačanje imuniteta
-Konzumiranjem kurkume možete smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara
-Kurkuma je sve češći sastojak detoks napitaka jer ova biljka pomaže eliminaciji toksina iz organizma, naročito jetre
Sastojci:
-četvrtina kašičice kurkume
-polovina kašičice meda
-300 ml tople vode
-iscijeđena polovina limuna
malo cimeta, po želji
Priprema:
Kurkumu, med i limunov sok dodati u toplu vodu, a zatim promiješati.
Najbolje bi bilo da ovu mješavinu konzumirate u jutarnjim časovima. Ukoliko imate problema sa želucem obavezno se konsultuje sa ljekarom, prenosi Magazin.Novosti.