Zdravlje

Zašto nas grizu komarci

Koliko god se trudili da izbjegnu komarce i koliko god da koriste razne preparate, neki ljudi su naprosto mamac za ove napasti.

Komarac - Nezavisne.com

Postoje dobri razlozi zašto je to tako. Nekoliko faktora utiče na to da li vas komarci napadaju ili zaobilaze.

“Miris kože na koji reaguju komarci zavisi od njihove vrste. Žuti i tigrasti komarci reaguju na mliječnu kiselinu, a vrste Anopheles privlače masne kiseline”, tvrdi Knols.

Mješavina hemikalija i mirisa je zaista na vama. Šminka, kozmetika, ishrana, pH kože… Sve ove stvari čine mješavinu hemikalija, tako da vaš miris zapravo zavisi od vas i od toga šta koristite i jedete.
Privlači ih dah

Važno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu.

“Ženke komaraca uključuju sva svoja čula kada odlučuju da li žele nekoga da ugrizu. Ugljen-dioksid koji ljudi izdišu zajedno sa raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da nanjuše čak i kada su udaljeni 30 stopa od čoveka”, kaže Bart Nouls, biolog koji proučava komarce.
Temperatura tijela i isparavanje vode

Naša tijela emituju toplotu, a količina vode koja isparava sa površine kože zavisi od temperature okoline. Kako nam se komarac približava, može da otkrije isparavanje vode. To može da igra odlučujuću ulogu u tome da li smo komarcima privlačni.

Jedna studija pokazuje da komarci idu do obližnjih izvora toplote koji su njihove idealne temperature. Svaka osoba oslobađa više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak 100 njih je u dahu. Postoje razne teorije zašto je osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju “slatku” krv.

Neki takođe vjeruju da uzimanje vitamina B i bijelog luka čini ljude manje privlačnim za ove insekte, piše b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh