Nemojte misliti da se pandemija kovida povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija, upozorili su ove sedmice stručnjaci. BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle predstavljati novi talas kovida.
BA.4 i BA.5 krajem maja označene su kao “varijante koje izazivaju zabrinutost”. Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u januaru. Danas se sve više pojavljuju u SAD. Američki centar za prevenciju bolesti je u utorak saopštio da BA.4 i BA.5 sada čine 21 posto slučajeva kovida širom zemlje, piše N1.
“Čini se da su ove dvije subvarijante bolje u izbjegavanju zaštite od vakcine i imuniteta od prethodnih infekcija”, kažu stručnjaci.
“Vrlo sam zabrinut”, rekao je za Reuters dr Gregory Poland, šef istraživačke grupe za vakcine klinike Mayo.
Stručnjaci kažu da sposobnost BA.4 i BA.5 da izbjegnu slojeve zaštite čini reinfekcije vjerovatnijima, što može rezultirati drugim talasom virusa.
Mogu li BA.4 i BA.5 uzrokovati teže oblike bolesti?
Sveukupno, varijanta omikron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanti poput alfe i delte. To je zato što omikron prvenstveno utiče na gornje disajne puteve, uzrokujući simptome slične prehladi ili alergiji, umjesto da se smjesti u pluća, što je rane varijante učinilo tako smrtonosnima.
Ali, Guardian je ove sedmice izvijestio o istraživanju sa Univerziteta u Tokiju koje sugeriše da su podvarijante BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 možda evoluirale da bi ponovo ciljale plućne ćelije umjesto tkiva gornjih disajnih puteva, čineći ih sličnim alfi ili delti.
“Naša istraživanja sugerišu da je rizik od ovih varijanti, posebno BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2”, rekao je glavni autor studije, Kei Sato.
Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne uzrokuju težu bolest od drugih oblika omikrona, a vakcine i busteri i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. Ali, nevakcinisane osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova, piše portal Eatthis.