Jaja su odličan izbor za doručak, jer sadrže dosta proteina koji su važni za rast i razvoj mišića. Pomaže vam u gubitku masti i smanjenju nivoa upale u tijelu.
Bjelance i žumance imaju različite prednosti kada je zdravlje u pitanju. To potvrđuje i dijatetičarka Tobi Amidor, koja je navela četiri razloga zbog kojih nikada ne bi trebalo da izbacite žumance iz ishrane.
Oči
Žumance sadrži luetin koji je povezan sa zdravljem očiju. Tačnije, ukoliko jedete žumance, pomažete spriječavanju makularne deneracije, odnosno uzroka gubitka vida koji se javlja u starijoj dobi.
Mišići
Jedno cijelo jaje ima 13 g proteina, a ukoliko je veće, sadržaće 7 g proteina, dok se 3 nalaze u žumancetu. Proteini su značajni za zdravlje svakoga od nas, izgrađuju mišiće i to je dovoljno dobar ralog da žumance ne izbacujete iz ishrane.
Srce
Žumance je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a poznato je da su ključne za zdravlje srca, kao i da smanjuju rizik od srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline mogu da pomognu i ljudima koji imaju artritis.
Kosti
“Žumance je jedan od retkih izvora vitamina D, što pomaže da vaše kosti budu zdrave”, tvrdi dijatetičarka, ističući da vitamin D sprečava rizik od bolesti kostiju.