Tako su ova tri začina odlična za čišćenje pluća pušača, kako piše Zadovoljna.hr.
Bijeli luk
Bijeli luk nazivaju i prirodnim antibiotikom, sredstvom za otčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim delovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.
Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge studije pokazale da je i efikasan pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duhanskih proizvoda.
Ipak, veće količine belog luka ne preporučuju se osobama koje imaju probleme sa želucem i sistemom za varenje.
Đumbir
Ovaj začin osnažuje imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela. Od đumbira se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.
Vrlo je potentan pa dnevno ne bi smelo da se pojede više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni, o pravilnoj dozi se konsultujte se s ljekarom ili nutricionistom.
Kurkuma
Neke studije pokazale su da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to sprečava bolesti disajnih puteva.
Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka i raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protivupalnim blagodetima kurkume, pomiješajte je s malo crnog bibera.