Gostujući u “Jutru” na Prvoj, gastroenterolog dr Vojislav Perišić objasnio je kako grožđe utiče na zdravlje, kojim ljudima može da napravi smetnje, kao i da ga je testirao na sebi.
Grožđe sadrži mnogo bitnih vitamina i minerala. Ovo voće sadrži visok sadržaj antioksidanasa koji može da spriječi hronične bolesti. Oni potpomažu popravke oštećenja ćelija nastala slobodnim radikalima, a jedan od antioksidanasa, resveratrol, klasifikuje se kao polifenol.
“Crno grožđe je bolje, zato što je ispod korice najveća koncentracija antioksidanasa. U crnom ima više resveratrola nego u belom. Zato su crna vina bolja, mnogo bolja. Grožđe je čudo hranljive vrijednosti”, rekao je dr Voja, a na pitanje da li je istina da sprječava zgrušavanje krvi, oduzetost srčanog mišića, poboljšava cirkulaciju i ublažava upalne bolesti crijeva, gastroenterolog kaže:
“Ja sam to odavno rekao. Odmah da vam kažem, ako pojedete pola grozda, imaćete perfektnu stolicu. Svi mi imamo masne plakove u krvnim sudovima. Taj masni plak poslije 30. godine svako ima. Ne plašim se plaka, jer je on opasan kada se upali. Ako je CRP normalan, znači da plak nije upaljen. Grožđe upravo sprečava upalu plakova. Imamo ga, ali neće napraviti upalu. To je smisao grožđa”, kaže dr Perišić i dodaje:
“Grožđe ima minerale magnan i kalijum. Magnan dobro djeluje na anemiju. Izvanredan je i za kosti. Kalijum daje snagu, snagu mišića. Bez kalijuma ne možemo ništa. Negdje oko 10 sati treba da pojedete malo grožđa. Ako želite da budete u formi, treba da jedete grožđe”, kaže doktor, dodajući da grožđe pomaže i kod depresije.
Iako mnogi ljudi vole da izbjegavaju semenke, dr Voja napominje da su one najkvalitetnije.
“Nikako nemojte da izbjegavate sjemenke, one imaju najkvalitetnije ulje sa omega 3 masnim kiselinama. U radnjama imate ulje od sjemenki grožda, isto kao i maslinovo ulje. Nemojte da ih pljujete, progutajte ih. Grožđe je čudo. Ljudi koji imaju povišen šećer, trebalo bi da izbjegavaju grožđe. Crno je slađe. Oni koji imaju hiperglikemiju i insulinsku rezistenciju ne mogu da jedu grožđe, kao i oni koji imaju hipertenziju”, rekao je gastroenterolog i otkrio šta treba da jedu oni koji tegobe sa želucem.
“Ja crna vina ne koristim, jer hoće da iritiraju želudac. Zato sam u principu na bijelom grožđu. Svi koji imaju tegobe sa želucem, trebalo bi da jedu bijelo grožđe. Ja sam sebe testirao. Mjerio sam šećer kad pojedem 150 grama grožđa. Meni šećer sa 6,7 skoči na 15, samo sam viknuo: ‘Au!’. Nakon dva sata, pankreas radi dobro, ode u normalu. Kod zdrave osobe podstiče se brza regulacija. Taj efekat se vrlo brzo reguliše”, rekao je doktor i otkrio da djeca treba da jedu ovo voće.
“Već od osmog mjeseca treba da isječete grozd na četiri dijela, tačnije, od šestog mjeseca dijete može da jede. Može da se zagrcne ako jede cijelo, zato ga zgnječite, ali od 12 mjeseci djeca mogu normalno da ga jedu”, rekao je dr Voja.