S izvrsnom aromom i odličnim okusom, češnjak nije samo ukusan, već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti. Sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti češnjaka više od drugih.
Ako kuhate s češnjakom, morate se pridržavati nekih pravila kako biste zadržali okus i dobrobiti, pa evo zašto trebate pričekati 10 minuta između sjeckanja i upotrebe, piše Mirror.
Nutricionistica Moomal Asif objasnila je pravilo od 10 minuta koje morate slijediti. Naime, tvrdi da kada se češnjak zagrije, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti češnjaka.
Međutim, jedna jednostavna promjena tehnike kuhanja, može pomoći u očuvanju tih dobrobiti. Kako kaže nutricionistica, češnjak biste trebali zgnječiti, usitniti ili isjeckati i držati ga podalje od topline oko 10 minuta. Tijekom tog vremena stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tijekom kuhanja. Nakon toga možete pržiti i peći koliko god želite.
Je li češnjak zdrav?
Češnjak se već stoljećima koristi u kuhanju raznih vrsta jela, a zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Također ima moćna antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva.
No, ono što češnjak čini toliko zdravim je koliko minerala i vitamina sadrži. Osim visokog sadržaja alicina, češnjak sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezija, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.
Češnjak može i poboljšati zdravlje srca, rad mozga, probave i kože, uravnotežiti razinu šećera u krvi, te ojačati imunitet, prenosi Večernji.ba.