Crna kafa ima korisno dejstvo na organizam, naročito zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, pa se smatra da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Međutim, kofein može da utiče na skok šećera u krvi.
Rizik je posebno važan za osobe koje već imaju dijabetes ili, eventualno, predijabetes. U velikoj šolji crne kafe, kakva se danas kod nas sve češće pije, ima oko 140mg kofeina.
Ako je pijete prije doručka, ona može značajno da poveća nivo šećera. Kod ispitanika koji su pili po dve šolje kafe, glukoza u krvi je skakala za čak 50 posto.
Smatra se da je glavni razlog u tome što kofein blokira adenosin, protein koji tijelu “govori” koliko insulina da otpusti. On ćelijama pomaže i da efikasno odgovore na insulin, a bez njega su ove funkcije onemogućene.
Takođe, kofein povećava lučenje hormona stresa, kao što su kortizol i epinefrin. Oni utiču da se poveća šećer u krvi kako bi organizam bio spreman da se bori protiv stresa koji očekuje.
Da bi se ovakva reakcija izbjegla, potrebno je da prvo pojedete doručak sa dobro izbalansiranim hranljivim sastojcima, pa tek onda popijete kafu.
Ako osjećate da vam je neophodan neki topli napitak na samom početku dana, neka to bude čaj ili kafa bez kofeina.