Poznata je kao lijek za 1000 bolesti I pripada porodici đumbira. Zašto je kurkuma toliko dobra? Zbog toga što sadrži kurkumin, sastojak zbog koga kurkuma nije samo začin, već i lijek!
Olakšava probavu: već je poznato da redovne male doze kurkumina u kombinaciji sa crnim biberom pomažu kod nadutosti i gubitka energije poslije obroka, ali i jačaju zidove crijeva i smanjuju bolove u stomaku. Pomaže i kod sindroma nervoznih crijeva, neredovne stolice i dijareje, tako što uništava gljivice i bakterije koje su njihovi uzročnici.
Olakšava tegobe izazvane artritom: kurkuminoidi smanjuju proizvodnju prostaglendina, koji dovode do upala, bolova i otoka.
Jača jetru: Kurkumin štiti jetru od oštećenja lijekovima, alkoholom, lijekovima i drugim otrovima. Takođe, regeneriše oštećene ćelije i poboljšava stanja hepatitisa i ciroze.
Usporava razmnožavanje ćelija kancera: Zahvaljujći svojoj antiupalnoj moći, usporava rast tumora. Istraživanja su pokazala da kurkumin pomaže uništavanje ćelija kancera debeleog crijeva tako što menja regulaciju DNK.
Ublažava simptome Alchajmerove bolesti: Stariji stanovnici Indije imaju najnižu stopu oboljenja od Alcahajmerove bolesti u svijetu i naučnici veruju da kurkuma ima značajan uticaj na to.
Pomaže kod infekcija urinarnog mjehura: infekcije mokraćnog mjehura izazvane su bakterijama. Jaka antibakterijska svojstva kurkume pomažu u lječenju infekcija urinarnog trakta i povećavaju aktivnost imuno sistema.
Preventivno djeluje na dijabetes: Kada se unosi kroz obroke kurkumin pozitivno utiče na nivo insulina i triglicerida u krvi. Isto tako, pokazalo se da spriječava razvoj dijabetesa.