Ranije se vjerovalo da su masti zaslužne za prekomjernu kilažu i gojaznost, međutim, pokazalo se da su ipak šećeri ti koji prave veći problem.
Iako svi nutricionisti aludiraju na umjerenost i pravilno kombinovanje namirnica, također spominju i kalorijski deficit, koji se najčešće postiže izbacivanjem ili makar smanjivanjem unosa šećera.
Koji je zapravo dozvoljeni limit kada je unos šećera u pitanju, otkriva nutricionistkinja Marija Đurković:
– Da li je šest kašičica šećera, koliko sadrži jedna mala limenka nekog gaziranog soka, mnogo? O, da, to je oko 30g šećera i previše je za jedan proizvod.
A pošto smo do sada naučili da je najvažnija stvar u kupovini, čitanje sastava proizvoda i deklaracije, vjerujem da će vam koristiti i ovo “nutricionistički precizno” definisanje odrednica kao što su nizak, srednji i visok sadržaj šećera – navodi Marija.
Evo šta znači kada nutricionista kaže da neki proizvod ima visok sadržaj šećera:
Nizak
Manje od 5 grama
Srednji
Od 5 g do 15 grama
Visoki
Više od 15 grama