Jedna od zdravijih namirnica čij se pojačan unos savetuje u zimskim danima, jeste kupus. Ovo povrće sadrži visok nivo vitamina C i B, kao i moćne antioksidante. Kada se ukiseli, on postaje i bogati izvor probiotika.
Na ovu temu pričali su doktor Vojislav Perišić i nutricionistkinja Branka Mirković, u emisiji “Uranak”.
“Kiseli kupus ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje”, rekao je doktor Vojislav Perišić.
Osim samog kupusa, nutricionistkinja je objasnila da je kao probiotik dobar i rasol.
“Preporučujemo da konzumirate i rasol, jedino što se mora paziti tokom zime da se vrenje na vreme preseče”, objasnila je ona.