“Svoju jetru možete zaštititi izbjegavanjem dodanih šećera i alkohola te ograničavanjem prerađene hrane. Jedite uglavnom biljnu hranu koja djeluje protuupalno te pomaže pri pravilnom radu jetre. Isto tako, bilo bi dobro kad biste pokušali jesti što veće količine voća i povrća”, objašnjava registrovana nutricionistkinja Jill Weisenberger.
Ječam i zob
Ove cjelovite žitarice odličan su izvor dijetalnih vlakana, za koja se pokazalo da pomažu ljudima pri mršavljenju i stvaraju zdravu ravnotežu bakterija u crijevnom mikrobiomu. Konzumiranje ovakve hrane bogate vlaknima duže vas drži sitima pa često smanjuje broj kalorija koje unosite. Štaviše, prebiotička vlakna stimulišu zdravu crijevnu mikrofloru, što smanjuje upalu i oštećenje jetre.
Povrće iz porodice kupusnjača
“Ako želite superhranu za zdravlje jetre, ono što definitivno preporučujem su brokula, kelj, prokulice i drugo povrće iz grupe kupušnjača. Ovo povrće pomaže tijelu u prirodnoj detoksikaciji i štiti jetru od oštećenja, a istovremeno poboljšava njenu cjelokupnu funkciju”, kaže registrirana dijetetičarka Carley Knowles.
Borovnice i lisnato povrće
“Nekoliko namirnica koje preporučujem za zdravlje jetre uključuje borovnice i drugo bobičasto voće, začinsko bilje i začine, a naročito zeleno lisnato povrće. Svaka od ovih namirnica sadrži mnogo fitonutrijenata koji jačaju zdravlje i poboljšavaju rad jetre”, savjetuje Weisenberger.
Kafa, zeleni čaj i voda
Najbolje što možete učiniti da zaštitite svoju jetru jeste izbjegavanje alkohola. Druga najbolja stvar koju preporučuje većina nutricionista jeste unošenje dovoljne količine vode kako biste spriječili dehidraciju i pomogli jetri da bolje funkcioniše.
Osim vode, odlično rješenje za vašu jetru jesu i kafa te zeleni čaj, ali je njih potrebno konzumirati umjereno, odnosno, ne pretjerivati s dnevnom količinom.
Istraživanje studija objavljenih u magazinu International Journal of Clinical and Experimental Medicine pokazuje da je redovno pijenje zelenog čaja povezano sa smanjenim rizikom od raka jetre, bolesti masne jetre, hepatitisa i ciroze jetre.
Kafa, uključujući onu bez kofeina, također smanjuje rizik od hronične bolesti jetre, piše Index.
Maslinovo ulje
I posljednja namirnica koju preporučuju nutricionisti je maslinovo ulje, koje je, kako kažu, dobro konzumirati što češće.
“Mnoga dosadašnja istraživanja pokazuju da maslinovo ulje znatno povećava nivo dobrog holesterola u krvi koji vas štiti od bolesti masne jetre i tako pomaže očuvanju zdravlja ovog važnog organa”, kaže Knowles. prenosi n1