Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, beli luk treba jesti svaki dan, posebno tokom hladnog perioda. Ljudi ga smatraju najboljim “lijekom” za brojne bolesti, a mnoge naučne studije su potvrdile njegova korisna svojstva.
Kinezi su bijeli luk svrstali u grupu “toplih” namirnica koje poboljšavaju metabolizam i stimulišu probavni proces. Kod nas se koristi za “liječenje” bolesti respiratornog i gastrointestinalnog trakta, smanjuje gustinu krvi i razrjeđuje je, a od velike je pomoći i kada je potrebno spriječiti prehladu i grip.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svaki dan morate jesti 4 čejna bijelog luka, a evo zašto:
Jača imunološki sistem i pomaže vam u borbi protiv prehlade. Ako jedete bijeli luk svaki dan, učestalost raznih akutnih respiratornih virusnih infekcija se smanjuje u prosjeku za 63 posto, prema tradicionalnoj kineskoj medicini.
Snižava krvni pritisak. Pomaže u širenju kapilara, što može rezultirati snižavanjem tlaka za 8-10 mm Hg.
Bijeli luk je dobar za krvne sudove i kompleksno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Njegovo glavno svojstvo je snižavanje holesterola i antikoagulantno dejstvo. Učinak je sličan onome kod aspirina, koji smanjuje rizik od tromboze.
Pomaže u prevenciji razvoja senilne demencije.
Snižava nivo šećera u krvi.
Pomaže kod stalnog umora.
Četiri češnja (oko 28 g) belog luka će vam obezbediti: mangan – otprilike 23 odsto preporučene dnevne doze; vitamin B6 – 17 posto; vitamin C – 15 posto; selen – 6 posto