Malo je ljudi koji ne započinju dan kafom – crnom i po mogućstvu jakom.
Kafa je dio jutarnjeg rituala miliona ljudi ove naše planete, a zbog svog osnovnog sastojka, kofeina, često se istražiuje.
Iako postoje razni načini da se razbudite, kafu teško da može nešto da zamijeni.
A osim što podiže energiju i razbuđuje nas, neke studije pokazale su da može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, ali takođe može uticati i na zdravlje jetre.
Istraživanja su pokazala da kafa ima hepatoprotektivni efekat, što znači da štiti jetru od oštećenja. Važno je napomenuti da to odnosi na crnu kafu – bez ikakvih dodataka, a da sve što u nju dodajete može da umanji njene efekte, piše healthline.com.
Fibroza jetre predstavlja ozbiljan zdravstveni problem do kog dolazi uslijed nagomilavanja ožiljačnog tkiva na jetri. To počinje potom da utiče na funkcionisanje jetre, ali u ranijim fazama fibroza može da se preokrene promjenom životnih navika i primjenom adekvatnih lijekova.
Studija objavljena u “Žurnalu hepatologije” utvrdila je da redovno konzumiranje kafa (i čaja) pomaže u smanjenju rizika od fibroze jetre. Naime, jedan od načina da se testira fibroza jeste mjerenjem čvrstine jetre, a ova studija je pokazala da je taj organ mekaniji kod onih koji piju kafu.
Kafa je dobra za enzime
U jetri se nalaze enzimi koji ubrzavaju određene procese u tijelu, poput razlaganja i izbacivanja toksina, proizvodnje žuči i slično. Ukoliko tijelo proizvodi previše enzima, oni mogu da dospiju u krvotok, što može da bude znak oštećenja ili bolesti jetre. Istraživanja su pokazala da konzumiranje kafe može da smanji koncentraciju enzima u jetri, te time smanjuje i rizik od bolesti i oštećenja tog organa.
Oprez s količinom
Iako može pozitivno da utiče na organizam, kafa može imati i negativne, neželjene efekte ukoliko pretjeramo.
Ljudi koji imaju ozbiljnijih zdravstvenih problema treba da pitaju ljekara da li smiju i koliko smiju kafa da popiju u toku dana, piše 24sedam.