Zdravlje

Svi koriste ovaj začin zbog zdravlja, a nisu ni svjesni šta radi jetri!

Kurkumu koristimo za pripremu raznih kuhanih jela, međutim, ne treba pretjerivati s njenom upotrebom.

Začini - Arhiva

Istraživanja su pokazala da ona može da izazove probleme s jetrom, te da treba da budete pažljivi kada je u pitanju količina koju ćete koristiti.

Pored kuhanja, kurkuma se tradicionalno koristi kao sredstvo za borbu protiv upala, a vjeruje se da ima antioksidativna svojstva, otuda i popularnost latea sa zlatnim mlijekom i dodataka ishrani na bazi kurkume. Ali osim žutih mrlja na rukama od ovog začina, nije se mnogo pričalo o bilo kakvim drugim negativnim efektima uzimanja kurkume – sve do nedavno.

O studiji

U naučnom istraživanju objavljenom 22. oktobra u Američkom žurnalu medicine istraživači su analizirali korelaciju između unosa kurkume i rizika od oštećenja jetre.

Prema studiji, istraživači su pronašli ukupno 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih sa kurkumom među osobama koje su učestvovale u studiji od 2011. do 2022. godine. Stepen ovih oštećenja se navodno kretao od umjerenijih do težih, što je dovelo do pet hospitalizacija i čak jedne smrti uslijed akutnog oštećenja jetre. Dalja hemijska analiza je potvrdila da su tri od ovih pacijenata takođe konzumirala kurkumu u kombinaciji sa crnim biberom, sastojkom koji mnogi stručnjaci savjetuju da se kombinuje sa kurkumu jer pomaže telu da je efikasnije vari.

Šta druge studije tvrde?

Iako se nalazi ove studije mogu činiti ne previše ubjedljivim, povezanost konzumiranja kurkume i većeg rizika od oštećenja jetre ne treba zanemariti. Ovo, naime, nije prva studija koja je pronašla ovakvu vezu. Postojala su dva odvojena slučaja odraslih ljudi koji su imali oštećenje jetre izazvano liječenjem kurkumom, opisana 2021. godine u žurnalu International Medical Case Reports Journal. Iste godine je primijećeno još nekoliko slučaja oštećenja jetre uslijed konzumiranja kurkume u Toskani.

Ove studije i izveštaji ne bi trebalo nužno da izazovu bilo kakvu trenutnu zabrinutost ili uzbunu, jer je oštećenje jetre koje je direktna posljedica konzumiranja kurkume i dalje veoma rijetka pojava. Međutim, ako vi ili neko koga poznajete često koristite kurkumu u svojoj ishrani ili je unosite u vidu suplemenata, bilo bi pametno da konsultujete ljekara ili dijetetičara prije nego što dodate još jednu kašiku ovog začina vašoj kafi ili kariju, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh