Dr Vilijam Dejvis, kardiolog i autoru bestselera Njujork tajmsa, otkrio je tri namirnice koje pomažu u poboljšanju zdravlja srca i crijeva, prenosi “Natural Njuz”.
U nastavku mi vam otkrivamo i koje su, ali i zašto su toliko važne za zdravlje.
Meso
Iako je rijetko da kardiolog savjetuje meso kao najbolji izbor za zdravlje srca, Dejvis smatra da je meso od životinja gajenih na pašnjacima, važan dio zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje sadrže vitamine, gvožđe, cink, magnezijum, selen i druge hranljive materije. Prema njegovim riječima, iznutrice su odlična hrana za srce i varenje.
– Nabavite najkvalitetnije meso, sačuvajte iznutrice, kožu i kosti i od njih napravite supu – objašnjava kardiolog.
Mahunarke
Pošto je zdravlje cijreva povezano sa mnogim procesima, ono takođe može uticati na zdravlje srca, mozga i kože. Da bi vaše srce i crijeva bili zdravi, Dejvis predlaže da date prioritet unosu vlakana redovnim konzumiranjem zdravih mahunarki. Takođe je upozorio da ljudi koji su na striktnoj dijeti, sa malo ugljenih hidrata i ne obraćaju pažnju na unos ovih izvora vlakana, ,mogu dugoročno imati velike zdravstvene probleme.
Esencijalna ulja
Eterična ulja se obično koriste u aromaterapiji, a Dejvis je rekao da određena ulja u hrani mogu imati koristi za zdravlje crijeva i srca. Tako je u svojoj praksi primijetio da su terpeni iz eteričnih ulja veoma efikasni. Studija sugeriše da uzimanje određenih esencijalnih ulja može biti od pomoći u trenucima probavnih tegoba. Primera radi, ulje peperminta olakšava crijevne tegobe. U međuvremenu, istražena je efikasnost ulja gorke pomorandže, za zdravlje stomaka. Dejvis preporučuje korišćenje eteričnih ulja na veoma specifičan način jer ih, kako upozorava, ne treba uzimati direktno. Naime, ova ulja su veoma jaka, pa ih je potrebno pravilno razblažiti kako bi se izbegla štetna dejstva. Takođe napominje da je dobra ideja da se konsultujete sa svojim ljekarom prije upotrebe eteričnih ulja u ishrani, piše Informer.