Crni luk spada u najzastupljenije povrće u našoj kuhinji i gotovo da je nezamisliv kvalitetan i bogat ručak bez sitno isjeckane i dinstane glavice crnog luka, zar ne?
Takozvani obični luk – Allium cepa – dvogodišnja je zeljasta biljka iz roda Allium i koristi se mahom kao začin i u pripremi raznih salata, a spada u najstarije i najotpornije vrste baštenskog povrća na svijetu.
Vjeruje se da je crni luk zastupljen u ljudskoj ishrani više od 7.000 godina, a u različitim oblicima se koristi na svim kontinentima!
Očigledno je da je crni luk vrlo hranljiv i da ima mnoge prednosti po zdravlje, a proteklih godina sve je popularniji čaj od crnog luka.
Kako se pravi čaj od crnog luka?
Sastojci:
2 šolje vode
glavica luka s ljuskom (isječena na četvrtine)
2 kašike meda
Priprema
Sipajte vodu u šerpicu i zagrejte do ključanja, pa dodajte luk, smanjite na tihu vatru i pustite da se kuha sat vremena. Zatim procijedite tečnost.
Ukoliko zaslađujete čaj medom, sačekajte da se ohladi jer ovaj prirodni zaslađivač gubi svojstva u vreloj vodi.
Uz to, obavezno ga jedite sirovog kad god ste u prilici, recimo u salatama, a postoji i mnogo recepata na bazi crnog luka.
Kako navodi medicinska platforma Healthline, crni luk ima brojna impresivna dejstva, a ovo su samo neka od njih.
Obiluje hranljivim materijama
Crni luk je niskokalorična namirnica, a jedna glavica srednje veličine sadrži samo 40 kalorija, uz značajne doze nutrijenata.
Kako navodi baza podataka FoodData Central, američkog Ministarstva poljoprivrede, 100 grama sirovog crnog luka sadrži:
40 kalorija
1,1 grama proteina
1,7 grama vlakana
9,34 grama ugljenih hidrata
0,1 gram masti
7,4 mg vitamina C
24 mg kalcijuma
0,21 mg gvožđa
10 mg magnezijuma
29 mg fosfora
146 mg kalijuma
4 mg natrijuma
Uz to, u njemu se nalaze cink, bakar, mangan, selen, tiamin, niacin, riboflavin i još mnogo, mnogo toga…
Crni luk sadrži antioksidanse i protivupalna jedinjenja, a Healthline navodi da ona mogu da snize nivo triglicerida i holesterola u krvi, inače poznatih faktora rizika.
Ovaj platforma dodaje da antizapaljensko svojstvo može da pomogne i u snižavanju krvnog pritiska i zaštiti od tromba.
Kvercetin je flavonoidni antioksidans koji je u crnom luku prisutan u visokim koncentacijama, a studija objavljena 2020. u naučnom magazinu ACS Omega pokazala je da i on može da snizi faktore rizika za nastanak oboljenja srca, kao što je povišen pritisak.
Sadrži antikancerogena jedinjenja
Konzumiranje povrća iz roda Allium, kao što su crni i bijeli luk, povezuje se s nižim rizikom za razvoj pojedinih vrsta kancera, kao što su rak želuca i crijeva. Pregled 26 studija , objavljen u listu Molecular Nutrition & Food Research 2015. godine, pokazao je da su ljudi koji su konzumirali više luka imali 22% niži rizik da dobiju dijagnozu raka želuca, u odnosu na one koji su ga jeli manje.
Može da pomogne u kontroli šećera u krvi
Kako piše medicinska plaftorma Healthline, crni luk može posebno da bude koristan ljudima koji imaju (pred)dijabetes.
Starija studija, koju su 2010, sproveli sudanski stručnjaci i objavili u listu Environmental Health Insights, pokazala je da su ljudi sa dijabetesom tipa 2 smanjili nivo šećera u krvi nakon četvoročasovnog posta kada bi konzumirali 100 grama sirovog luka.
Uz to, antidijabetičko dejstvo imaju i pojedina jedinjenja u crnom luku, kao što su kvercetin i sumporna jedinjenja.
Može da poboljša gustinu kostiju
Studija u kojoj su učestvovale 14 žene srednjih godina i u postmenopauzi pokazalo je da su one koje su dnevno konzumirale 100 mililitara soka od crnog luka tokom osam nedelja imale poboljšanu mineralnu gustinu kostiju i antioksidativnu aktivnost, u poređenju s kontrolnom grupom.
Ima antibakterijsko dejstvo
Korejski naučnici utvrdili su u studiji objavljenoj 2018, u magazinu Journal of Food and Drug Analysis da crni luk može da pomogne kod potencijalno opasnih baterija kao što su Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Bacillus cereus.
Vjeruje se da luk to duguje svojim korisnim biljnim jedinjenjima, među kojima je kvercetin, koji je posebno efikasan u suzbijanju rasta bakterija, piše Glossy.