Naročito nakon završetka praznika i perioda konzumiranja teške hrane.
Sastojci:
100 gr suhih jabuka
100 gr suhog grožđa
100 gr suhih kajsija
100 gr suhih šljiva
1 l vode
1 kašika meda
Priprema:
1. Suho voće operite, pa ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta. Potom procijedite, pa dodajte u šerpu. Nalijte litar vode. Kuvajte na laganijoj temperaturi dok ne proključa.
2. Kada se malo prohladi, dodajte med, pa ostavite da se kuha još 20 minuta. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi, pa procijedite. Pije se jedna čaša dnevno.
Ako imate problema sa nadimanjem, ono što prvo treba da uradite jeste da izbacite vještačke zaslađivače i proteinske suplemente.
Apsorpcija ovih sastojaka otežano se odvija u tankom crijevu, zbog čega dolazi do povećanja broja bakterija. Posljedica toga su pojačani gasovi.
Važno je da ograničite količinu proteina koje unosite – poželjno je unositi jedan gram po kilogramu tjelesne težine na dvije nedjelje. Ali, ukoliko unosite više proteina, postarajte se da unesete dovoljno vlakana kao protivtežu, piše Prva.rs.