Zdravlje

Stiže toplotni val: Evo koje su tri namirnice zlata vrijedne tokom vrućina

Ako vam je danas bilo vruće, vjerujte – nije to ništa – stižu još veće vrućine. Nutricionisti savjetuju koje tri namirnice je najbolje konzumirati za vrijeme vrućina.

Vrućina - BHRT

Juni je bio globalno najtopliji od kada postoje mjerenja. I temperatura mora bila je viša od prosjeka, posebno u sjevernom Atlantiku.

Naučnici se slažu da su razlog klimatske promjene, ali i El nino, fenomen koji se javlja u Pacifiku, ali utječe na vremenske prilike širom planete. prenosi n1

“Sad će svaki idući dan biti još malo topliji. Tako da negdje sredinom sedmice očekujemo temperature koje će rasti do 35, 36, a ponegdje i 37 stepeni”, naglasio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić te dodao: “Za naše područje je prognoza da ćemo imati jedno malo manje vruće ljeto u kojem ćemo imati toplotne valove, ali će oni biti malo manje izraženi i kraće će trajati nego što su trajali posljednjih pet ili deset godina.”

Ipak, tokom vrućina treba paziti i na ono što se jede. Nutricionisti kažu da je dobro da se na meniju nađu lubenice, svježi krastavci i paradajz.

“I lubenica i paradajz sadrže preko 95 posto vode, sadrže i likopen koji je dobar za kožu za ovo ljetno vrijeme. A krastavce koristite bilo kako – na kožu, na lice, u smoothiju, u salatu, doslovno sve. Krastavci su, kako bismo rekli, carevi hidratacije”, rekla je nutricionistica Diana Gluhak Spajić, piše Dnevnik.hr.

S druge strane, tešku hranu valja izbjegavati.

“Ne jesti nekakvu masnu, slanu, tešku hranu koja je pržena u dubokom ulju, zato što se ta hrana puno razgrađuje i u principu je dosta loša za organizam kada gledamo ljetno vrijeme”, dodala je Gluhak Spajić.

Ako se držimo ovoga i toplotni val će se lakše izgurati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh