Najčešće je uzrokovano viškom plinova u crijevima, a prema NHS-u, postoje razni uzroci, uključujući gazirana pića ili zrak koji ste progutali dok ste jeli.
Kućni lijekovi
Ali dobra vijest je da postoji i nekoliko kućnih lijekova koji bi mogli pomoći. Ako je vaša nadutost znak da mikrobiom vašeg crijeva nije u ravnoteži, hrana bogata postbioticima koja pomaže u uspostavljanju ravnoteže može napraviti razliku, prema nutricionistima MIM Habits, piše ”Mirror”.
– Kada je naš mikrobiom neuravnotežen, to može dovesti do plinova, nelagode i onog zastrašujućeg osjećaja nadutosti. Tu stupaju na scenu postbiotici. Ovi nevjerovatni spojevi nastaju kada probiotici komuniciraju s našim crijevima i igraju ključnu ulogu u podržavanju zdravog probavnog sistema – objasnio je stručnjak.
A najbolja vijest od svih? Postbiotici se nalaze u svim vrstama ukusne hrane – uključujući čokoladu. Tamna čokolada, sa svojim bogatim okusom i antioksidativnim svojstvima, može pružiti dozu postbiotika, otkrio je jedan od nutricionista tima.
– Priuštite sebi jednu ili dvije kockice i dopustite da se vaši okusni pupoljci i crijeva raduju. Profesionalac je, također, naveo hljeb od kiselog tijesta, zeleni čaj, kombuchu i fermentirano povrće kao korisne dodatke vašoj prehrani.
Kada birate povrće, zašto ne biste probali kiseli kupus, kisele krastavce i kimchi?
– Dodavanje jedne porcije ovih kiselkastih poslastica vašim obrocima može pomoći u uspostavljanju ravnoteže crijeva i smanjenju nadutosti – savjetuje stručnjak. Zatim ga isperite jednim od dva prethodno navedena pića.
– Osim što je divan način opuštanja, zeleni čaj je poznat po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima. Također sadrži vrijedne postbiotike koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja vaših crijeva i spriječiti nadutost.
Što se kombuche tiče, stručnjak je dodao:
Izvor postbiotika
– Ovo gazirano piće bogato probioticima nije samo trendovski napitak. Također je i fantastičan izvor postbiotika.
U međuvremenu se za hljeb od kiselog tijesta kaže da je “fantastična opcija za promicanje zdravih crijeva”.
– Njegov prirodni proces fermentacije stvara postbiotike koji mogu podržati uravnotežen mikrobiom i smanjiti nadutost – zaključio je stručnjak.
Naravno, također je vrijedno napomenuti da nadutost može biti povezana s intolerancijom na hranu, sindromom iritabilnog crijeva ili drugim uzrokom koji zahtijeva ljekarsku pomoć; ako imate bilo kakvih nedoumica, važno je da ih iznesete svom ljekaru opće prakse, piše Pressmediabih.