Banane su jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa, budući da su one izvor supstanci korisnih za probavni sistem, regeneraciju, liječenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi.
Međutim, prema riječima poznate ruske doktorice Tatjane Razumovske, banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crijevnih bolesti u akutnoj fazi.
Osobama sa gastritisom se savjetuje da jedu banane kako bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi bolje izbjeći ovo voće, pogotovo kada su u pitanju zelene nezrele banane, jer one imaju visok sadržaj natrijuma i zato mogu da djeluju kao diuretik.
Zrele banane djeluju laksativno, zato je to voće najvjerovatnije štetno tokom poremećaja crijeva ili gastrointestinalnih oboljenja u akutnoj fazi. Mogu da izazovu nadutost – objasnila je doktorica Razumovska.
Ona je dodala da jedna banana daje energiju za sat vremena treninga snage ili teškog fizičkog rada, a ako se voće osuši, sadržaj kalorija u banani će se povećati pet puta.
Doktorica je upozorila i da banane kod osoba koje imaju gastritis nikako ne smiju da se kombinuju sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svježim sirom, mlijekom ili jabukom.
Ona također navodi i da se, ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi znatno povećava, što može da bude štetno za srce. prenosi hayat