Dijetetičarka Lori Volker rekla je da je jedan sastojak sendviča najčešći krivac za ovu opasnu mast koja može da oteža optimalno funkcionisanje naših unutrašnjih organa, piše Mondo.rs.
“Bijeli hljeb je omiljen zbog svoje teksture i praktičnosti, ali se povezuje sa povećanim rizikom od nakupljanja visceralne masti. Rafinisanom brašnu koje se koristi u bijelom hebu nedostaju vlakna i hranljive stvari koje se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi”, rekla je.
Dijetetičarka je dodala da se bijeli hljeb brzo vari, što znači da se bzo pretvara u glukozu, a višak glukoze može da se skladišti kao visceralna mast u tijelu. “Ta mast je posebno opasna jer je tijelo ne metaboliše dobro, a može da doprinese ozbiljnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara”, upozorila je dijetetičarka i savjetovala da beli hljeb zamijenimo alternativima poput cjelovitih žitarica.
Mnogim istraživanjima je dokazano da ječam, proso, integralni pirinač, zob, raž, kvinoa imaju izuzetno povoljan efekat na ljudsko zdravlje. Cjelovite žitarice su osnovna namirnica u nekim od najzdravijih stilova ishrane, kao što je mediteranska. One sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi. Odličan su izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana.