Uzimajući u obzir da je štitna žlijezda prvenstveno odgovorna za metaboličke hormone i njihovu ravnotežu u našem tijelu, treba da vodimo računa da izbjegavamo stvari koje bi na bilo koji način mogle da naškode njenom zdravlju.
Prema Health-u, postoje određene namirnice koje treba da izbjegavaju svi ljudi sa bolesnom štitnom žlijezdom.
Dijetetičari objašnjavaju da ovo pravilo važi prvenstveno za osobe sa celijakijom ili netolerancijom na gluten. Prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu Nutrients, celijakija i autoimune bolesti štitne žlijezde kao što su Hašimotov tiroiditis i Grejvsova bolest često idu zajedno.
Iako nije sasvim jasno da li dijeta bez glutena može pomoći u liječenju bolesti štitne žlijezde, ljudi kojima je dijagnostikovana celijakija treba da se pridržavaju stroge dijete bez glutena kako bi sprečili pogoršanje simptoma, kao i ljudi sa oboljenjem štitne žlijezde.
Prerađena hrana
Iako većina ljudi vrlo dobro zna da je jod neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlijezde, prekomjerno uzimanje slane, prerađene hrane može dovesti do toga da osoba unese previše natrijuma u organizam, što može rezultirati srčanim oboljenjima i visokim krvnim pritiskom.
Dijetetičari upozoravaju da proizvođači takođe nisu u obavezi da koriste jodiranu so u svojim proizvodima, zbog čega prilikom konzumiranja prerađene hrane često uopšte ne konzumiramo jod, važan za zdravlje naše štitne žlijezde.
Brza hrana
Slično prerađenoj hrani, lanci brze hrane takođe ne moraju da koriste jodizovanu so. Ljudi bi stoga trebalo da izbjegavaju ili barem smanje potrošnju hrane iz restorana jer ne postoji dokazan način da se utvrdi koji restorani koriste jodiranu so, a koji ne, prenosi Index.hr.