U pitanju je sirup od lovorovog lista. On je prirodno sredstvo za umirivanje nadraženoga grla, djeluje protuupalno i antiseptički, a osim toga pročišćuje disajne puteve te jača naš imunitet.
Lovorov list često se koristi u kuhinji kao dodatak jelima jer im daje posebnu aromu, a eterično ulje lovora izvrsno je za inhalaciju i dezinfekciju prostora, pogotovo u sezoni gripe.
U nastavku provjerite kako se pravi sirup od lovora.
Sastojci za sirup od lovora:
• 6 sušenih listova lovora
• 1 limun
• 3 velike kašike meda
• 3 dl vode
Priprema sirupa od lovora:
1. U posudi prokuvajte vodu. Dodajte lovor u vrelu vodu i kuvajte ga pet minuta. Posudu pritom poklopite.
2. Nakon pet minuta izvadite listove iz vode. Pustite da se malo ohladi te dodajte med i sok jednog limuna. Kad je sirup potpuno hladan, pretočite ga u staklenku.
Napomena: Uzimajte malu kašiku tri puta dnevno, a posebno pri velikim napadima kašlja, prenosi zadovoljna.dnevnik.hr.