Što je ima više tamnih tačkica, to je bogatija B i C vitamina, sadrži kalij i antioksidanse, ali se i mnogo lakše probavlja.
Banane koje su manje zrele odnosno imaju zelenkastiju boju bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro djeluju na zdravlje debelog crijeva. One sadrže manje šećera od vrlo zrelih banana i više škroba. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.
Istraživanja sugeriraju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane dozrijevaju, mijenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane.
Neovisno jesu li zelenkaste ili jako zrele, odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari. Ne može se reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.
Nedovoljno zrele banane sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebali bi birati one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, škrob u njoj se više pretvara u šećer. prenosi klix