Lupanje srca može biti osjećaj kao da vam srce preskače, treperi ili ubrzava, a ove palpitacije su češće nego što mislite. Klivlendska klinika napominje da ova pojava nije rijetkost, napominjući studiju koja pokazuje da oko 16 % pacijenata traži pomoć svog ljekara za palpitacije.
Za mnoge su ove senzacije kratke i bezopasne, ali kod pojedinih ljudi se zadržavaju.
Alkohol
Čaši vina ili hladnog piva može izgledati kao dobar za opuštanje na kraju napornog dana, ali za one koji imaju lupanje srca, alkohol bi mogao biti okidač koji treba izbjegavati.
– Alkohol je stimulans – objašnjava dr Elizabet Klodas, kardiolog sa klinike Mejo i dodaje – Stimulansi povećavaju rizik od palpitacije tako što aktiviraju simpatički nervni sistem. To dovodi do povećanja broja otkucaja srca i krvnog pritiska, što onda može dovesti do povećane vjerovatnoće pojave palpitacija.
Kofein
Kofein je još jedan stimulans na koji treba paziti.
– Baš kao i alkohol, kofein je stimulans. Ali kofein nije samo u vašoj jutarnjoj šoljici kafe ili energetskim napitcima – on je takođe prisutan u mnogim čajevima, gaziranim pićem, pa čak i čokoladi – ističe dr Klodas.
Za one koji imaju lupanje srca, dr Klodas savjetuje oprez sa ovim proizvodima koji sadrže kofein.
– Ako ste skloni lupanju srca, dobra je ideja da izbjegavate ili bar ograničite i unos ovih napitaka – predlaže ona.
Prerađena hrana
Prerađene namirnice ne utiču samo na palpitacije. Dr Klodas ističe da ove namirnice mogu pogoršati nivo holesterola, otežati kontrolu krvnog pritiska kao i izazvati skokove i padove šećera u krvi. A svaki od ovih faktora može povećati rizik od lupanje srca.
– Prerađena hrana kao što su čips, slatkiši, pekarski proizvodi i grickalice koje se mogu spremati u mikrotalasnoj pećnici obično sadrže dodate šećere i nezdrave masti – objašnjava doktorka.
Prerađevine od mesa
Dr Klodas savjetuje poseban oprez sa ovom vrstom namirnica.
– Sa visokim sadržajem natrijuma, nitrata i često MSG-a, pametno je da izostavite iz ishrane delikatesno meso kao što su šunka, slanina i kobasice – kaže ona.
Prekomjerni unos natrijuma može da pogorša lupanje srca pa izbjegavanje delikatesnog mesa postaje još važnije za održavanje zdravog srčanog ritma.
Začinjena hrana
Dok sami začini mogu biti korisni zbog visokog nivoa antioksidansa, intenzivna toplota u nekim začinjenim namirnicama zahteva pažnju, posebno za one koji su skloni lupanje srca.
– Konzumiranje veoma začinjene hrane može izazvati različite fiziološke reakcije koje dovode do povećanog broja otkucaja srca – objašnjava dr Klodas.
Ovaj nagli broj otkucaja srca može povećati vjerovatnoću lupanje srca.
Međutim, ona se ne zalaže za potpuno izbjegavanje svih začina.
– Začini su, generalno, korisni po tome što obično sadrže visok nivo antioksidanata, tako da izbjegavanje svih začina nije neophodno.